Kandidat za gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica.

“Od svog tima očekujem da mnogo rade i da imamo rezultate. Uložićemo mnogo truda kako bi ostvarili naše ciljeve, a građane ćemo redovno obaveštavati o našim planovima i ciljevima”, istakao je Radojičić.

On je ukazao da će njemu i njegovom timu među prioritetima biti unapređenje funkcionisanje javne uprave, da se omogući građanima da lakše za završavaju svoje poslove, razvoj svih 17 opština, kao i nastavak ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Rekao je da i da je Beograd danas nego pre četiri godine, da su javni prostori uređeniji, a da će u prvih 100 dana mandata nove vlasti početi uređenje Trga republike, Karađorđeve sa priobaljem, te da je u planu renoviranje Studenstkog trga, Vasine ulice, Topličinog venca, Savske, Kneza Miloša…

Pročitajte još - BEOGRADSKI SNS JEDNOGLASNO: Radojičić za gradonačelnika


Kontinuitet prethodne politike videće se, kaže, i kroz završetak pasarele od Kalemegdana do priobalja i gondole i dodaje da će do kraja godine Beograd dobiti novi bulevar na prostoru Beograda na vodi.

Radojičić je poručio da će projekat metroa, koji je takođe, jedan od prioriteta, staviti grad na mapu modernih gradova.

“Imamo zadovoljstvo da višedecenijski san Beograđana bude započet tokom našeg mandata”, rekao je Radojičić.

Poručio je da će biti nastavljene velike investicije i projekti, kako bi se grad dalje razvijao u metropolu kakva, kaže, duhom već jeste, a kvalitetom i izgledom postaje svakim danom.

Naveo je da će nastaviti da slede i dva strateška dokumenta koji su postavili temelje za razvoj grada.

“Da nastavimo gde je prethodna vlast stala, da odgovorno, transparentno i efikasno upravljamo javnim poslovima, resursima i gradskom upravom, uz poštovanje principa jednake šanse za sve”, rekao je Radojičić.

On je u svom ekspozeu naglasio da će grad voditi sa puno posvećenosti, dodajući da je kao direktor Tiršove osetio potrebu da pokrene projekat izgradnje Tiršove 2, kao njegovu najveću strast i viziju.

“Moj cilj je da ga privedem kraju i daću svoj doprinos i sa pozicije gradonačelnika, jer naša deca zaslužuju najbolje lečenje, a mladi lekari najbolje uslove za rad”, rekao je Radojičić i poručio da će raditi na unapeđenju rada domova zdravlja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Rekao je da je u prethodne četiri godine u zdravstvene ustanove grada uloženo 1,6 milijardi dinara, te da će se investicije u zdravstvo nastaviti.

“Posebno me je obradovalo da će do kraja mandata svako dete imati mesto u vrtiću. Ozbiljna vlast koja zna da gleda u budućnost ogleda se u ulaganju u decu, obrazovanje i zdravlje najmlađih”, rekao je Radojičić.

On je napomenio da se moraju osmisliti projekti u okviru socijalne zaštitite, osnažiti najugroženiji građani i sistem podrške marginalizovanim i ugroženim grupama.

Dodao je i da će se nastaviti ulaganja u kulturu.

Odgovorio je i na dve zamerke, koje su mu, kaže, upućivane kada je predložen za gradonačelnika, a pre svega na onu da nema političko iskustvo i da ne poznaje gradski sistem, rekavši da je to tačno, ali da on brzo uči.

“Tu ste u pravu, u ovom momentu, ali brzo učim. Od mog tima očekujem da mnogo rade i da imaju rezultate i da svakodnevno ulažu trud i napor”, rekao je Radojičić.

Na pitanje, koje mu je, kaže, takođe postavljano, a to je zašto je kao lekar poželeo da bude i gradonačelnik, odgovorio je pozivajući se na reči osnivača Srpskog lekarskog društva Vlade Đorđevića - da na novoj poziciji može mnogo više da uradi za veći broj ljudi.

“To je i moja lična vizija i motiv za ovaj izazov. Osećam da mogu da doprinesem razvoju Beograda i Srbije”, rekao je Radojičić.

On je za svog zamenika predložio Gorana Vesića, a za članove Gradskog veća SNS će predložiti Dragomira Petronijevića, Tanju Popović, Stevu Marušića, Miloša Dangubića, Gavrila Kovačevića, Zorana Adamovića, Elenu Bilić, Filipa Marjanovića, Fadilja Eminovića, Vojina Vučićevića i Vladimira Jestratijevića, Slobodana Šolevića i Milana Jankovića.

U govoru se osvrnuo i na pohvale koje su upućene na njegov račun da je kao direktor Tiršove uradio mnogo, i rekao da ta klinika ima dugu tradiciju i da on nije preterano pomogao, ali da jeste u poslednjih par godina to još malo doveo u red i da je na to ponosan.