IZLIVANjE štetnih materija u sistem "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" moguće je samo u slučaju terorističkog napada. Bure treba da se donese uz stepenice, direktno u zgradu fabrike i sipa u bazene sa vodom. Čak ni tada do naših potrošača neće stići neispravna voda, jer se ona uzorkuje pri svakoj fazi pročišćavanja.

Tako nam govore u ovom preduzeću, dan posle panike koja je nastala zbog upozorenja na društvenim mrežama da je prestonička voda zagađena kancerogenim metanom. Taj zemni gas u vodi se ne rastvara - prva je lekcija koju su reporteri "Novosti" dobili u petak prilikom obilaska postrojenja "Makiš", gde smo se uverili da dragocena tečnost prolazi rigoroznu kontrolu pre puštanja kroz slavine Beograđana.

- Pri svakoj fazi pročišćavanja savske ili bunarske vode šaljemo uzorke na analizu u laboratoriju - kaže nam Rade Begenišić, direktor Sektora kontrole i upravljanja BVK. - Takođe, sva gradska postrojenja šalju uzorke u "Makiš", gde se u našoj laboratoriji obavlja drugi stepen kontrole. Šta god da u fabrici dođe na preradu, to će biti uništeno, samo je pitanje koliko nam hemikalija za to treba i koliko ljudstva.

PROČITAJTE JOŠ - IZAZIVALI PANIKU U BEOGRADU: Dve osobe uhapšene zbog širenja lažne informacije o neispravnosti vode za piće

U postrojenju za prečišćavanje procedura je jasna - aluminijum-sulfat i polielektroni ubacuju se u vodu pre bistrenja, zatim se obavljaju glavna ozonizacija, filtracija i hlorisanje da bi voda došla do korisnika. Svaki korak prate svakodnevne analize, a laboratorija službe za sanitarnu kontrolu dnevno izvrši oko 40 provera.

- Naši tehnolozi, magistri biohemije, biolozi i lekari specijalisti odgovorni su za to što je voda u Beogradu jedna od najkvalitetnijih u Evropi. Ona je ujednačenog standarda u balansu i najproveravanija od svih glavnih gradova. Može da se pije neograničeno, bez ikakvih nuspojava po čoveka - ističe Vladimir Šobot ispred ovog preduzeća.

Osnovne i periodične analize, njihov obim i dinamičnost, usklađeni su sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Takođe, JP "Beogradski vodovod i kanalizacija" ispunjava sve norme Evropske unije i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

PROČITAJTE JOŠ - Laži o vodi i specijalni rat


BAVIĆU SE JAVNIM ZDRAVLjEM

GRADONAČELNIK Beograda Zoran Radojičić istakao je da je lažna vest delo nekoliko neodgovornih pojedinaca.

- Srećom, plan je bio prilično naivan i loše pripremljen. Nije slučajno što je u četvrtak na udaru bila voda, jer je to naše najveće bogatstvo i osnov javnog zdravlja, koje je izuzetno delikatno pitanje. Sigurno je da ću se kao lekar posebno baviti javnim zdravljem tokom čitavog mandata - poručio je gradonačelnik.

CEO BEOGRAD NA EKRANIMA

U kontrolno-komandnom centru BVK, po trojica dispečera na ekranima prate popunjenost rezervoara u sistemu na teritoriji celog grada. Oni imaju uvid u rad crpnih stanica i svih pet proizvodnih pogona - "Makiš", "Bežanijska kosa", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Vinča". Izveštaji se dostavljaju na svakih sat vremena.