ŠTA čeka najpoznatiju "pitomu zver", koja je sredinom maja pronađena kako luta ulicama Mirijeva, još niko ne zna. Rezultati DNK analize pokazaće da li je Coka zaista vuk ili pas, ali kada će oni stići na adresu nadležnih, zasada nije poznato.

Skoro dva meseca, otkako je životinja uhvaćena, nad njenim identitetom je veo misterije. Odgajana kao češki vučji pas, Coka je, kako su prve pretrage pokazale, ipak - vuk. DNK analiza još se čeka i do tada će ona stanovati u zoo-vrtu.


PROČITAJTE JOŠ:
Za rušenje "divljih" kvadrata 34 miliona

Cokin slučaj, kako su nam kazali iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, u nadležnosti je Republičke veterinarske inspekcije. Zajedno sa inspekcijom za zaštitu životne sredine izvršen je vanredni inspekcijski nadzor u dvorištu navodne vlasnice Vesne Stojković.

- Tom prilikom je utvrđeno je da se u dvorištu osim šest pasa nalaze još četiri životinje - otkrili su nam iz Uprave za veterinu, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na osnovu toga, kako su nam rekli iz Uprave, inspektori za zaštitu životne sredine konstatovali su da je reč o zaštićenoj vrsti. Ona ne može da se drži u vlasništvu pojedinca, zbog čega je izdata potvrda o oduzimanju vukova.

Prema rečima nadležnih iz Uprave za veterinu, protiv vlasnika biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.


PROČITAJTE JOŠ:
Andrićev muzej posećuju brojni strani turisti, najviše Turci (FOTO)

NEOPHODNI ZAHTEVI VLASNIKA

SHODNO Zakonu o dobrobiti životinja, Ministarstvo poljoprivrede može na zahtev vlasnika utvrđivati uslove za čuvanje divljih životinja, ali samo nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine. Uprava za veterinu nije primila ni zahtev, ni propisanu prethodnu saglasnost, tako da nije moguće izdati rešenje o dozvoli držanja divljih životinja u zatočeništvu bez rešavanja tzv. prethodnog pitanja.