OD uboda komaraca koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila na teritoriji Beograda do sada je umrlo pet, a obolele su 44 osobe! Ove alarmentne podatke saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Inficirani insekti zabeleženi su na 47 lokacija u prestonici, među kojima su popularne turističke lokacije, šetališta i gusto naseljeni delovi grada. Potencijalna zaraza vreba pored obala reka, gde se nalazi veliki broj kafića, splavova, staza za pešake kod SC "Milan Gale Muškatirović", Kule Nebojša, u Savamali, na Ušću.

- Najugroženija je opština Palilula gde se nalazi čak 15 žarišta komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, dok ih u Zemunu i Novom Beogradu ima sedam - kažu iz Instituta "Batut". - Na Voždovcu i u Grockoj pronađene su po četiri lokacije, na Čukarici tri, a u Starom gradu i Rakovici po dve. U Surčinu, Lazarevcu i na Savskom vencu registrovano je jedno žarište komaraca.


PROČITAJTE JOŠ:
Zaraženi komarci na 47 lokacija

Iako ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju svakodnevno uništavaju komarce na više lokacija u gradu, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje savetuju sugrađanima da izbegavaju područja na kojima ima mnogo komaraca, kao što su šume, močvare i mesta pored reka, da nose odeću koja pokriva noge i ruke, kao i da koriste zaštitne mreže na prozorima. Takođe, sugrađani bi trebalo da prazne vodu iz posuda za cveće, buradi, bazena, kanti.

- Vakcina protiv groznice Zapadnog Nila za lečenje ljudi ne postoji, niti postoji specifična terapija - ističu iz GZZJZ. - Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakom nekoliko nedelja ili meseci. U slučaju teže kliničke slike oboleli se hospitalizuje.

Groznica Zapadnog Nila u Beogradu je prvi put registrovana 2012. godine, i tada je bilo 55 obolelih.

ISPOLjAVANjE BOLESTI

IZ GZZJZ navode da simptomi bolesti nastaju tri do 14 dana posle uboda zaraženog komarca. Veći rizik od obolevanja imaju osobe starije od 50 godina.

- Kod jednog obolelog na 150 inficiranih događa se upala mozga, moždanica i kičmene moždine. Tada se, osim groznice i glavobolje, javlja i ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, mišićna slabost i paraliza.