U Ljubljani više od 90 odsto građana plaća kartu u gradskom prevozu, a u Beogradu svega 30 odsto, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i poručio da je za dobro funkcionisanje gradskog saobraćaja neophodna saradnja svih - i Grada, i GSP-a, i građana.

"Da bi gradski saobraćaj funkcionisao na pravi način mora da postoji saradnja svih, i Grada, i GSP-a, ali i građana jer je neophodno da povećamo procenat ljudi koji plaćaju kartu u gradskom prevozu", naglasio je Radojičić koji je u četvrtak u Ljubljani posetio preduzeće “Ljubljanski putnički promet”.

Tu su ga zaposleni informisali o radu preduzeća i tome kako funkcioniše saobraćaj u Ljubljani koja je, inače, 2016. proglasena za “Zelenu prestonicu Evrope”.

Pročitajte još - Radojičić u Ljubljani istakao značaj regionalne saradnje

Vozni park tog preduzeća, i za gradski i prigradski saobraćaj, čini ukupno 280 autobusa od čega deo ide na dizel, a deo na gas.

Radojičić kaže da zaposleni u ovom preduzeću rade na primeni novih tehnologija i novih vrsta autobusa koji su ekološki bolji.

"Njihova strategija još uvek nije do kraja jasno definisana i ima još dilema jer se radi o procesu koji treba usaglasiti sa trendovima u svetu. Mi želimo da modernizujemo gradski saobraćaj u Beogradu u čemu će nam iskustva kolega iz Ljubljane biti od koristi", rekao je Radojičić.

Dodao je da će Grad Beograd u narednom periodu nabaviti 220 novih autobusa, od čega je planirano da 80 budu električni.

RADOJIČIĆ: KANDIDOVAĆEMO BEOGRAD ZA ZELENU PRESTONICU EVROPE

Gradonačelnici Beograda i Ljubljane, Zoran Radojičić i Zoran Janković, potpisali su danas pismo o saradnji i prenošenju znanja i iskustava između dva grada, a u vezi kandidature Beograda za “Zelenu prestonicu Evrope”.

“Cilj pisma o saradnji koji smo danas potpisali je da Beograd dobije status 'Zelene prestonice Evrope', a da nam Ljubljana, prenoseći svoja iskustva, u tom cilju pomogne”, rekao je Radojičić za Tanjug, nakon potpisivanja pisma u Gradskoj kući Ljubljane.

Pročitajte još - Radojičić: Beograd da bude ekološki prihvatljiviji grad

Ljubljana je 2016. dobila nagradu “Zelena prestonica Evrope”, a Radojičić kaže da Beograd ima ogroman potencijal da takođe dobije tu nagradu za koju će se, najavio je, ove godine i kandidovati.

“Ljubljana je četiri puta aplicirala za tu nagradu i tek iz četvrtog puta je dobila, što govori da je to proces. Želim da istaknem da ćemo mi uložiti sav napor da dobijemo taj status i da ćemo ove godine konkurisati za tu poziciju, ali i da ćemo, ukoliko ne uspemo sada, biti uporni i narednih godina da dostignemo naš cilj da Beograd postane 'Zelena prestonica Evrope'”, dodao je Radojičić.