Otvaranjem zone besplatnog interneta u parku "Manjež" dodeljena je nagrada opštini Savski venac kao opštini čiji su stanovnici poslali najviše fiskalnih računa u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi".

Prredsednica opštine Savski venac Irena Vujović je rekla da je ta opština u kampanji za suzbijanje sive ekonomije "Uzmi račun i pobedi" pobedila u kategoriji srednjih opština i da su, pored zone besplatnog interneta, građani dobili 23.000 evra u obliku donacije za uređenje parka u Ulici Ljutice Bogdana.

"Pre svega se zahvaljujem građanima opštine Savski venac koji su aktivno učestvovali u akciji (sakupljanja računa) i koji su na taj način pokazali koliko je važna sprovedena akcija, koja pokazuje da svaki dinar naplaćenog poreza znači dalja ulaganja i javne investicije", rekla je Vujović.

PROČITAJTE JOŠ: Uzimali račune, da bi potpuno obnovili dečji vrtić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je ocenio da je nacionalni program borbe protiv neplaćanja ostvario "impozantne rezultate" i da je nagradna igra poslužila kao "dragoceni alat za podizanje svesti" građana Srbije o neophodnosti plaćanja poreza.

PROČITAJTE JOŠ: Izvučene vredne nagrade u drugom kolu igre "Uzmi račun i pobedi 2018"

"Podizanje svesti omogućuje da se ustanovi koliko će novih škola, bolnica, parkova biti izgrađeno ako se izborimo sa sivom ekonomijom. Čestitam građanima opštine Savski venac zato što su omogućili da svi građani uživaju u zoni besplatnog interneta i da deca u Ulici Ljutice Bogdana uživaju u novoj opremi parka", rekao je Ružić i dodao da će građanske inicijative i neposredna demokratija predstavljati način za odabir prioriteta usluga koje su grajanima potrebne.

On je kazao i da očekuje da će se nastaviti sa sličnim akcijama i istom nagradnom igrom, od kojih će dobrobit imati građani.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je rekla da je u okviru drugog kruga nagradne igre napravljeno takmičenje među opštinama, kako bi se napravila "direktna veza između plaćanja poreza i kvaliteta života na lokalu".

"Fiskalni račun je najbolja potvrda da je privrednik platio sve poreze i doprinose... Danas, otvaranjem zone slobodnog interneta i simbolički pokazujemo vezu sa kalitetom života, zato što su gradovi i opštine koje su učestvovale dobili fondove za poboljšanje života građana, za obnovu škola parkova, bolnica, za podršku građanima sa posebnim potrebama", rekla je Jovanović.

Ocenila je i da su napravili dodatan podsticaj državi da podstiče suzbijanje sive ekonomije, da pomaci, poput Zakona o evidentiranju sezonskih poljoprivrednih radnika i u oblasti inspekcijskog nadzora postoje, ali je pozvala da se napori intenziviraju i da se napravi elektronski registar taksi i naknada.

Direktor Funkcije investicione izgradnje u Telekomu Srbija Đorđe Marović je rekao da je doniranje "WiFi drveta" koje obebeđuje besplatni internet Telekomov doprinos borbi protiv sive ekonomije, kao i da se ta kompanija obavezala da nastavi sa izgradnjom zona besplatnog interneta.

"Ponosni smo na činjenicu da je ugrađeno 'WiFi drvo' zajedničko delo domaćih kompanija. Naša namera je bila da upotrebom trajnih materijala stvorimo proizvod koji je moderni element koji se može uklopiti u svaki trg i park", rekao je Marović.

"WiFi drvo" ugrađeno u "Manježu" obezbeđuje internet u krugu od 150 metara, koji istovremeno može da koristi 300 uređaja, a omogućava i dopunu baterija mobilnih telefona ili uređaja.

Istraživanje koje je sprovedeno nakon završetka nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" ukazuje da su građani svih 165 gradova i opština u Srbiji slali koverte sa fiskalnim računima, a da je više od 41 odsto građana neposredno ili preko drugih članova porodice učestvovalo u nagradnoj igri.

Druge dve lokalne samouprave u Srbiji koje su dobile zone bepslatnog interneta i fond za obnovu javnih površine ili objekata su opština Blace i grad Vranje.