Gradonačelnk Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je cilj gradskih vlasti da se koncentracija ugljendioksida smanji za 40 odsto, ali i da glavni grad postane primer dobre prakse u očivanju životne sredine i borbi protiv zagađena ne samo u Srbiji već i u svetu.


Radimo na strateškom planu koji će se baviti klimom, energijom i Beogradom kao zelenim gradom, rekao je Radojičić drugog dana Međuministarske konferencije "Inovativna rešenja protiv zagađenja u jugoistočnoj i južnoj Evropi".

Nismo svesni probema klimatskh promena, rekao je gradonačelnik i upozorio da količina reči koja se potroši na priče o klimatskim promenama, zaštitu životne sredine, sprečavanje zagađenja, efektima staklene bašte, nije srazmerna svesti koji građani imaju o tim problemima.


PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Obeležićemo sva stratišta

Radojičić izlaz vidi u okretanju nauci i mladima i njihovim inovativnim idejama, jer su inovacije, kako je ocenio, ono što nam je najpotrebnije u toj oblasti.

Minut je do 12, moramo ulagati mnogo u nauku, ali i biti hrabri da donosimo odluke koje će građanima omogućiti bolju budućnost, rekao je gradnonačelnik na tribini nauka, politika i društvo.

Prema njegovim rečima, zahvaljujići nauci mogu da se predvide rezultati strategija koje se sprovode.

Beograd je tako dobio alatku na osnovu koje se vidi kako će u budućnosti izgledati rezultati onoga na čemu se radi, rekao je gradonacelnik i dodao da strategije, čak i one najbolje, ipak ne mogu da daju očekivane rezultate.

Zato moramo da radimo više, da dajemo svoje maksimume da ih korigujemo i ostvarimo željene rezultate, kazao je Radojičić.