SOLIDARNU pomoć u iznosu od 22.620 dinara, koja se dodeljuje radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja zaposlenih, prošle, 2017. godine JKP "Infostan i tehnologije" dodelilo je svim zaposlenim, pa i rukovodstvu preduzeća! Ove i brojne druge propuste u radu ove firme utvrdila je Državna revizorska institucija.

Pročitajte još: "Infostan" poslao 35.000 opomena

Kako se navodi u izveštaju revizora, preduzeće je izmenom člana 67. Aneksa posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća, predvidelo da poslodavac može da isplati solidarnu pomoć ako za to ima obezbeđena finansijska sredstva. Pre isplate, nadzorni odbor preduzeća je doneo rebalans programa poslovanja za 2017. godinu, kojim je u ove svrhe opredeljeno 4.700.000 dinara. Ovu odluku aminovala je i Skupština grada, usvojivši rebalans. Od ove sume, solidarna pomoć otišla je i u ruke direktoru preduzeća, izvršnim direktorima i direktorima sektora.

Osim ovih propusta, kako se navodi u zaključku Državne revizorske institucije, suprotno zakonu, "Infostan" je povećao koeficijente za sedam radnih mesta, što je dovelo do uvećanja fonda plata za 1,19 miliona dinara. Revizori smatraju greškom i to što je "Infostan" zaposlenima davao naknadu troškova za prevoz čak i kada su bili na godišnjem odmoru, pa je u te svrhe otišlo 469.000 dinara. S druge strane, preduzeće nije obračunavalo i uplatilo 839.000 dinara doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za plaćenu naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla za zaposlene na privremeno-povremenim poslovima.

Pročitajte još: Minus na računu u 65 odsto zgrada

Takođe, zaključeno je da je Grad Beograd, kao osnivač ovog preduzeća, zaključio kolektivni ugovor koji ne sadrži sve elemente za utvrđivanje osnovne zarade, već je ugovorio da se koeficijenti urede posebnim aktom.

PREPORUKE

KAKO se nalaže, "Infostan" je u obavezi da dostavi izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti. Takođe, potrebni su i dokazi o postupanju po datim preporukama.