SA rušenjem bespravnih objekata, prvo onih koji se nalaze na javnom zemljištu namenjenom za izgradnju infrastrukture, Grad Beograd će početi već ovog meseca. Ovo je juče naveo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, uz napomenu da su u 2018. godini izdate građevinske dozvole za 1.009.221 kvadratni metar!

Prema Vesićevim rečima, već ovog meseca Grad će u katastru, na osnovu ovlašćenja koja daju izmene zakona, upisati zabeležbu o zabrani prometa na svim nelegalnim objektima koji su izgrađeni. Taj spisak biće objavljen javno, kako bi građani bili upoznati sa ovom činjenicom prilikom odluke o kupovini stana.

- Grad Beograd će uskoro otvoriti posebnu telefonsku liniju i imejl adresu za građane, koji će moći anonimno da prijavljuju bespravnu gradnju, a gradska inspekcija će na takve prijave zajedno sa tužilaštvom izlaziti u roku od 24 sata. O svemu će biti odmah obaveštavana javnost preko zvaničnog sajta Grada Beograda - pojasnio je Vesić.

PROČITAJTE JOŠ - Osuđen za "divlju" gradnju u Mirijevu

On je istakao da je bespravna gradnja dugo tolerisana u našem društvu, a kao jedan od najgorih primera naveo je vrtić u Altini koji je bespravno izgradio, bez građevinske dozvole, privatni investitor.

- Tadašnje rukovodstvo Grada ne samo da je dopustilo ovu bespravnu gradnju, već je 2010. godine iznajmilo bespravni objekat po basnoslovnoj ceni od 29.637 evra mesečno prvih godinu dana, a potom po ceni od 23.710 evra mesečno. Dakle, tadašnji gradonačelnik ne samo da je 2010. godine dopustio da se izgradi bespravni objekat, ne samo da nije namerno gradio državne vrtiće u Altini da ne bi pravio konkurenciju ovom privatnom, već je iznajmio bespravni objekat po ceni višoj nego na Terazijama i tako direktno pomagao bespravnu gradnju - naveo je Vesić.

Drugi čovek prestonice očekuje i da će oštre mere koje je država preduzela kako bi se zaustavila bespravna gradnja dati rezultate.

- Prema Nacionalnoj strategiji rizika, bespravna gradnja označena je kao najveća opasnost za pranje novca stečenog nelegalnim aktivnostima. Oni koji su bespravno gradili nisu samo prali novac, već nisu plaćali obaveze državi i lokalnim samoupravama kao što su porezi i naknada za građevinsko zemljište. Gradili su objekte van svih standarda, za čiju sigurnost niko ne može da garantuje - naveo je Vesić.

Tokom prošle godine, Grad je izdao 976 lokacijskih uslova i 228 građevinskih dozvola iz nadležnosti grada koja se odnosi na objekte preko 800 kvadrata.

- Za objekte manje od 800 kvadrata građevinske dozvole izdaju gradske opštine. Ukupna kvadratura za koju je Grad Beograd izdao građevinske dozvole iznosi 1.009.221 kvadratni metar. Ovo jasno govori o građevinskom bumu u Beogradu. Danas je to grad kranova, koje niste mogli da vidite do 2013. godine, jer imamo skoro 1.500 aktivnih gradilišta - zaključio je Vesić.

POPUST ZA VELIKE ULAGAČE

Jedna od novina je i to da svi investitori koji ulažu više od 50 miliona evra imaju pravo na posebnu radnu grupu u kojoj se nalaze predstavnici svih državnih organa i organa lokalne samouprave važni za realizaciju investicije. Investitori imaju mogućnost da dobiju popust i prilikom izgradnje nedostajuće infrastrukture, da se garancija i obaveze prema Gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah, i da dobiju veće popuste prilikom plaćanja naknade za građevinsko zemljište.

DUPLO VIŠE DOZVOLA NEGO 2012.

U poređenju sa uspešnom 2017. godinom, prošle godine je u Beogradu izdato 17 odsto više građevinskih dozvola i 16 odsto više lokacijskih uslova, naveo je Goran Vesić.

- Grad je 2011. izdao građevinskih dozvola za 197.037 metara kvadratnih, 2012. godine za 242.567 metara kvadratnih, dok su prošle godine izdate građevinske dozvole za više od milion metara kvadratnih. Ovi podaci, kao i činjenica da su 2012. godine u Beogradu izdate 104 građevinske dozvole, a 2018. godine 222 dozvole, jasno govori o tome koliko je naša politika uspešnija.