ODBORNICI Skupštine grada usvojili su na poslednjoj sednici odluku o naknadi za korišćenje javnih površina za privremeno postavljanje kioska, tezgi, bašta, aparata za sladoled i bankomata u prestonici. Cena za zakupce zavisi od delatnosti koju obavljaju, kao i u kojoj gradskoj zoni posluju. Shodno tome, za bašte otvorenog tipa od oko 50 kvadrata u strogom centru ugostitelji će morati da izdvoje oko 50.000 dinara mesečno, a za zastakljene oko 95.000 dinara.

Tako će, na primer, za "uzurpiranje" ulica, trotoara, parkova zakupci montažnih objekata za prodaju robe na malo, tezgi, aparata za kokice, kestena, kukuruza, automata za prodaju konditorskih proizvoda i štampe dnevno izdvajati od 12,5 dinara za osmu zonu do 73,3 dinara po kvadratnom metru, koliko košta dnevni zakup u ekstrazoni poslovanja.

PROČITAJTE JOŠ - Bašte kafića još bez "uniformi"

Za zauzeće javne površine baštama otvorenog tipa, ugostitelji će dnevno po kvadratu izdvajati od četiri dinara u prigradskim naseljima do 31 dinar u strogom centru grada. To znači da će, recimo, za baštu od 50 kvadrata u ekstrazoni ugostitelji mesečno morati da iskeširaju oko 50.000 dinara, dok će za istu kvadraturu u drugoj zoni plaćati oko 30.000 dinara, a u trećoj oko 22.000 dinara.

Za zastakljene bašte u drugoj zoni mesečni zakup za istu kvadraturu koštaće oko 60.000 dinara, u trećoj 46.500, a u četvrtoj oko 38.000 dinara.

Ukoliko žele da blokiraju ulicu za potrebe koncerata i festivala, organizatori će za gradsku kasu u ekstrazoni izdvojiti 7,95 dinara po kvadratnom metru dnevno, a u naudaljenijoj zoni 1,89 dinara. Ako zbog održavanja sportskih ili nekih drugih manifestacija na opštinskim putevima organizator mora da zatvori ulicu kojom ide gradski prevoz uz obustavu saobraćaja, plaćaće 120 dinara po kvadratu dnevno, dok će za one saobraćajnice kroz koje ne ide javni prevoz izdvajati oko 75 dinara.

ZABAVNI PARKOVI


Taksa za postavljanje zabavnih parkova je najniža, pa je za zauzeće po kvadratnom metru dnevno potrebno platiti svega od 0,62 do 2,6 dinara po kvadratu dnevno.

Toliko se izdvaja i za klizališta, terene za košarku, skejt...