VLASNICI oko 80 lokala u "Stankom centru" na Banovom brdu, koji su urbanističkim planom predviđeni za rušenje, o sudbini svojih poslovnih prostora nemaju nikakve informacije ni dva meseca posle javne sednice na kojoj se raspravljalo o planu. Iako su im lokali uknjiženi, i na ovoj lokaciji postoje već 25 godina, vlasnici tvrde da im niko od nadležnih nije prišao sa bilo kakvom informacijom, upozorenjem ili predlogom. U novu poslovnu godinu, kako ističu, oni i njihovih 400 radnika ušli su strepeći od usvajanja plana, bez konkretnog rešenja.

Pročitajte još: Čisto na placu "Betonjerke"

Problemi preduzetnika i vlasnika malih preduzeća u okviru "Stankom centra" počeli su u septembru 2017. godine, kada je gradska skupština donela odluku o izradi plana detaljne regulacije područja između ulica Stevana Brakusa, Valjevske i Toše Jovanovića. Plan, koji je izrađen na inicijativu kompanije "Šoping centar - Brdo", na delu tržnog centra "Stankom" podrazumeva izgradnju stambeno-poslovne zgrade, a vlasnici lokala, koji tu posluju od početka devedesetih godina prošlog veka, za njega su saznali tek u oktobru prošle godine.

- Plan detaljne regulacije zatekao nas je nespremne, pošto smo za njega saznali sasvim slučajno - priča za "Novosti" Slavica Despotović, preduzetnica i predsednica Udruženja vlasnika lokala. - Firma "Šoping centar" otkupila je prostor u neposrednoj blizini, na kom se nalazi ruinirana zgrada koja nikada nije završena, ali je ujedno i finansirala plan kojim su obuhvaćeni naši lokali. Nas niko nije pitao da li se s njim slažemo, niti nas je obavestio o javnom uvidu.

Kako ističe Slavica Despotović, u planu je naznačeno da se na jednom delu katastarskih parcela, predviđenih za izgradnju višespratnice, uopšte ne nalaze poslovni objekti - uprkos tome što je činjenično stanje drugačije. Zanima je i kojim javnim interesom može da se opravda prepuštanje privatnog poslovnog prostora drugom preduzeću.

- Najveći problem je u tome što nikakav odgovor ne možemo da dobijemo ni od koga - zaključuje Slavica. - Ni da li je plan usvojen, ni ko je investitor koji bi trebalo da izađe na teren, niti na koji način će nam eventualni gubitak biti kompenzovan. Prigovore smo dostavili na javnoj sednici, ali nikakvih informacija još nema.

BEZ ODGOVORA

"NOVOSTI" su u dva navrata pokušale da od Grada dobiju informaciju o daljem razvoju plana detaljne regulacije, kao i o sudbini lokala na Banovom brdu. Do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.