TURISTIČKE atrakcije, gastronomska usluga, parkovi, noćni život i bezbednost Beograda faktori su koji su tokom prethodne godine ostavili pozitivan utisak na goste prestonice. Sa druge strane, u nedavno objavljenom istraživanju, koje je Poslovno udruženje hotelijera i restoratera Srbije - HORES sprovelo za potrebe Turističke organizacije Beograda, navodi se i da su turisti pokazali manji stepen zadovoljstva taksi uslugama, turističkom signalizacijom, kvalitetom turističkih informacija, čistoćom grada i ponudom izleta.

Pročitajte još: MLADI TURISTI U SRBIJI: Da možemo, živeli bismo baš Beogradu

Anketirano je više od 3.000 turista iz 71 zemlje, prosečne starosti 44 godine. Ranije je, kako navode iz HORES, dosta zamerki bilo na fasade, dok je ove godine bilo znatno manje takvih primedaba.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića, uzroci za nepovoljnu ocenu pojedinih faktora delom su tehničke prirode i odnose se na način sprovođenja ankete. Čistoća grada i usluge taksi prevoznika, ističe, krucijalni su problemi.

- Istraživanje je rađeno na specifičnom segmentu tržišta, i mi smo, nemajući drugu mogućnost, pitanja postavili ljudima koji su bili u otvorenom autobusu za razgledanje ili u hotelima, gostima koji još nisu imali priliku da se upoznaju sa svim mogućnostima informisanja, niti sa turističkom signalizacijom - priča Popović. - U poslednjih nekoliko godina, ona je unapređena gotovo četiri puta, pa smo tako, primera radi, na ulice postavili 105 info-tabli, a ove godine ćemo postaviti i nekoliko interaktivnih panoa. Osim toga, otvaramo bar još dva ili tri info-centra.

Pročitajte još: Stranci baš vole Beograd

- Realni problemi grada do kojih smo došli, i koje smo očekivali kao rezultat istraživanja, jesu čistoća grada i taksi usluge - nastavlja Popović. - Rekao bih da je na prvom mestu čistoća, koja zavisi od gradskih službi, ali možda još i više od samih građana. S druge strane, nelegalni taksisti postali su endemski problem sa kojim se Beograd suočava već godinama.

Kako naglašava predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelića, negativna ocena taksi usluga u prestonici odnosi se isključivo na nelegalne i nelegitimne taksiste. Kako navodi, gosti jedino sa njima mogu da dožive neprijatnosti.

Ilustracija / Foto: N. Skenderija


- Taksisti nisu problem, problem su oni koji to nisu, obavljaju prevoz putnika bez krovnih oznaka, a turistima se predstavljaju kao taksisti - ističe Bijelić.

U SRBIJI LANE 3,4 MILIONA TURISTA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Srbiji je boravilo ukupno 3,4 miliona turista, 11 odsto više u odnosu na 2017. godinu.