Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas Beograđane na 17. Dane Beograda, manifestaciju koja, kako je istakao, podseća na kulturnu i istorijsku zaostavštinu prestonice i budi ponos i radost svih njenih građana.

"Ova tradicionalna manifestacija svakog aprila budi radost i ponos svih nas. Radost, jer živimo u metropoli čija kulturna i umetnička ponuda privlači turiste iz raznih krajeva sveta. Ponosnim, jer je naš grad jedan od najstarijih gradova u jugoistočnoj Evropi, grad koji je više puta tokom svoje burne istorije bivao srušen do temelja i koji se nakon svih nedaća izdizao i iznova gradio", naveo je Radojičić.

On je istakao da se Beograd menjao kroz vekove, uzimajući po deo od svake kulture koja je kroz njega prošla, ali zadržavajući svoju jedinstvenost.

PROČITAJTE JOŠ - Radojičić: Beograd se ugleda na Beč

Kao takav, ukazao je gradonačelnik Beograda, kroz svoja razdoblja bio je primamljiv plen za one koji su ga želeli, ali i slobodarski grad zbog čega je okupatorima bilo teško da ga osvoje zauvek.

Radojičić je zato najavio da će se 19. aprila obeležiti dan kada je knez Mihailo Obrenović 1867. godine od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd, postao srpski grad.

"Najsavremeniji vladar Mihailo Obrenović, prepoznao je potencijal našeg grada, a njegova borba u želji za razvojem i napretkom prestonice, savladavala je sve prepreke ondašnje čaršijske javnosti. Osnivajući obrazovne institucije, visoke škole, takozvane preteče fakulteta, kao i pozorišta, uneo je evropski duh u naš grad i zauvek nas zadužio", istakao je gradonačelnik.

PROČITAJTE JOŠ - Radojičić: Za rekonstrukciju Velikog stepeništa 14,5 miliona dinara

Prvi čovek Beograda rekao je da će građani obeležiti i dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana 8.

Na pitanje kako bi on opisao Beograd, kazao je Radojičić da je to grad s dušom, grad gostoprimljivih i talentovanih ljudi koji je otvoren 24 sata.

"Naša prestonica se na turističkoj mapi Evrope i sveta sve bolje pozicionira. Pored svih atraktivnosti i sadržaja koje pruža, Beograd se izdvaja i po srdačnim i otvorenim ljudima. Beograđani, njihova druželjubivost i neposrednost, učine da se svaki gost oseti dobrodošlim, kao i da poželi da nam se vrati", naglasio je.

Gradonačelnik Radojičić je pozvao sve Beograđane da učestvuju u Danima Beograda koji se održavaju na Kalemegdanskoj tvrđavi jer je to prilika da o Beogradu nauče nešto novo, da se upoznaju s njegovim posebnostima, kao i da se lepo provedu.

On je dodao da će tokom tri dana trajanja ove manifestacije biti održani besplatni veliki scensko-muzički spektakli, koncerti klasične i zabavne muzike na otvorenom, pozorišne predstave, izložbe umetničkih dela i umetničkih fotografija, promocije, javna vođenja kao i svečana dodela nagrada Grada Beograda.

Grad Beograd pripremio je niz besplatnih kulturnih, umetničkih i istorijskih sadržaja što je prilika da se građani uvere da je april jedan od najlepših perioda u Beogradu, saopštila je Gradska uprava grada Beograda.