PATIKE okačene o električne i telefonske kablove kao u gradovima američkog juga, ponovo su primećene na beogradskim ulicama. Ovoga puta mesto su našle na žicama u Dobračinoj na Dorćolu.

Zašto se pertle vezuju u čvor, a potom nabacuju na kablove, niko nije utvrdio, ali činjenica da se se broj patika uvećava. Da li je reč o imitaciji ili nekoj "našoj" simbolici, nije poznato..


PROČITAJTE JOŠ - BEOGRADSKE PRIČE: Romantičan pogled na Beograd

- Stvarno ne znam ko ovo radi, ali ono što me brine je to što ih kače na električne žice - kaže Svetlana V. Ima toga i kod mene na Vračaru.

Kako iz jedne od radnji u komšiluku kažu, viđali su i one koji kače, ali i one koji skidaju patike.

- Verovatno ih kače tokom noći jer ujutru kada dođemo na posao primetimo da su se pojavile nove - navode iz radnje.

Za ovaj običaj vezuju se različite priče, od kojih neke govore o pomenu žrtvama ratova kao što je to bio slučaj u Americi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Za Evropu važe malo drugačiji razlozi. Jedno od tumačenja je da su lokalni dileri droge i ostali građani koji se bave delatnostima sa druge strane zakona kačili ove patike kao vid oglašavanja i obeležavanja teritorije.

U LjUBLjANI CELA ULICA

SLOVENAČKU prestonicu već godinama obeležavaju patike okačene o žice. Ljubljana je dobila i ulicu cipela, koja je postala prava atrakcija kako za meštane tako i za turiste, koji često ostavljaju svoje cipele.