PLOVIDBA rekama je bezbedna, a u isto vreme radi se i na povećanju kapaciteta putničkih pristaništa, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije. Ovako Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reaguje na navode Udruženja profesionalnih lađara Srbije (UPLS) posle brodoloma koji se dogodio na Dunavu u Budimpešti, gde je poginulo sedmoro, a nestao 21 turista, i ukazuje da to udruženje "netačno prikazuje stanje bezbednosti na našim plovnim putevima i dovodi građane u zabludu, koristeći tragičan događaj za promociju svog delovanja".

Predsednik UPLS Branislav Vajda oglasio se posle plovidbene nesreće u Budimpešti, upozoravajući na "ozbiljne probleme bezbednosti plovidbe domaćim rekama, a posebno u Beogradu, gde je broj putničkih brodova povećan za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, te da prestonica nije spremna za takav izazov". Ipak, iz ministarstva kažu da nema razloga za strah.

- Postojeći način pristajanja brodova na putničkom terminalu Luke Beograd funkcioniše unazad deceniju, i nije prouzrokovao bezbednosne probleme - ni u saobraćaju ni u komunikaciji putnika sa obalom - navode iz resornog ministarstva. - Uočili smo problem nedostajućih pristaništa putničkih kapaciteta u Beogradu, zbog čega je Ministarstvo zajedno sa GO Zemun i Gradom Beogradom iniciralo izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, na kojem će radovi biti završeni u avgustu 2019. godine.

UKLANjAJU SPLAVOVE ZBOG činjenice da splavovi izazivaju opasnost u odnosu na manevar putničkih brodova na potezu od Ušća do Brankovog mosta, nadležno ministarstvo se nekoliko puta dosad obraćalo Gradu, "kako bi se hitno donela nova odluka o postavljanju plutajućih objekata i dobio pravni osnov za uklanjanje svih splavova sa ove lokacije". - Očekujemo da će ova odluka biti usvojena do kraja juna - saopštili su iz ministarstva.

Predsednik UPLS Branislav Vajda naveo je i da nedostaje veća bezbednosna kontrola kretanja plovila na Savi i Dunavu. Iz resornog ministarstva podsećaju da je Lučka kapetanija uvela posebna pravila plovidbe u području Beograda.

PROČITAJTE JOŠ - BRODOLOM NA DUNAVU: Sedmoro se udavilo, 21 turista nestao; Male šanse za pronalazak preživelih (FOTO/VIDEO)

- Svaki dolazak putničkog broda praćen je raportnim i drugim aktivnostima Lučke kapetanije Beograd, koja prati plovidbu svih brodova preko Rečnih informacionih servisa. Takođe, Srbija je prva u Evropi uvela navigacione bove koje su vidljive brodovima u svim uslovima plovidbe, što umnogome povećava bezbednost plovidbe - ističu iz ministarstva.


PROČITAJTE JOŠ - POSLE SUDARA BRODOVA OGLASILA SE KOMPANIJA: Kruzer imao mehanički problem dok je pristajao, četiri osobe povređene (VIDEO/FOTO)


U APRILU 9.000 TURISTA

SVE više turista u Beograd stiže brodom. Samo je u aprilu, prema podacima Sekretrarijata za upravu, Dunavom i Savom doplovilo skoro 9.000 gostiju iz više zemalja, čime se potvrđuje da je ovaj vid turizma sve popularniji. Najviše posetilaca koji su se na beogradske obale iskrcali u aprilu bilo je iz Nemačke, njih 2.803.