Beograd će za godinu i po početi da gradi metro i to je najvažnija činjenica za građane, rekao je u nedelju zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetio je da ideja o izgradnji metroa postoji još od 1981. godine i da je sadašnja vlast jedina od tada koja će uspeti u tome.

Vesić kaže da je svaka prošla vlast obećavala metro, ali da ništa nije urađeno.

Gostujući na Pinku, Vesić je rekao da je "najvisee laži o izgradnji metroa iznosio Dragan Đilas".

On objašnjava da se bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas protivi izgradnji metroa samo zato što za vreme svoje vlasti nije uspeo da ispuni obećanja.

"Đilas je na juče održanoj konferenciji rekao da će metro biti duplo skupjli nego što je on za vreme svoje vlasti planirao da bude", rekao je Vesić.

Pročitajte još - BEOGRADSKI METRO: Srbija može da obezbedi novac

Navodi da sve što sadašnja vlast postigla i uradila i što planira da uradi je "merilo nesposobnosti prošle vlasti".

On objašanjava da je 2012. Đilas potpisao ugovor sa francuskom vladom kako bi francuska vlada donirala idejni projekat za metro i studiju izvodljivosti.

"Sve što smo mi uradili u pripremi izgradnje metroa, uradili smo na osnovu ugovora koji je tada potpisan", kaže Vesić.

Po idejnom projektu koji je urađen 2012. godine, linija metroa trebala je da bude duga 15 kilometara, od čega je osam trebalo da bude pod zemljom, a sedam nad zemljom i na toj liniji je planirano da bude 25 stanica.

"Mi govorimo o teškom, pravom metrou koju je projektovala ista kompanija. Linija ovog metroa biće duga 40,5 km, od čega prva linija će imati 21,3 km i 43 stanice, od čega će 40 stanica biti pod zemljom", rekao je Vesić.

Želja opozicije i Dragana Đilasa jeste da, kako kaže Vesih, ni za vreme ove vlasti se ne napravi metro, samo zato što to oni nisu uspeli da ostvare.

VESIĆ: OBRADOVIĆ JE DAO SVE OD SEBE DA SE DOPADNE PALMERU

Boško Obradović je dao svoj maksimum kako bi se svideo zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmeru, rekao je danas funkcioner SNS Goran Vesić, povodom nedavne izjave Obradovića da SAD u njima vidi alternativu sadašnjoj vlasti.

"Nemojte da se čudite da je on dao sve od sebe da se dopadne Palmeru, jer to rade Boško Obradović i Dragan Đilas. Oni jednu priču imaju za ambasade, tamo pričaju o Kosovu kao o nezavisnoj državi, na ulicu napadaju Vučića što pokušava da reši problem Kosova, treću poruku šalju Srbima sa Kosova, a četvrtu poruku pričaju u inostranstvu", rekao je Vesić za Pink.

On je napomenuo da, za razliku od opozicije, predsednik Srbije govori svuda istu priču gde god da se nalazi.

Deo opozicije sastao pre manje od nedelju dana u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Sastanku su prisustvovali osnivači Saveza za Srbiju - predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, a na sastanku je bio i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.