LETNjI red vožnje u javnom prevozu počeće da se primenjuje od subote 22. juna. To znači da će na ulicama biti 1.035 tramvaja, autobusa i trolejbusa, odnosno od 332 do 570 vozila manje nego tokom zimskih i prethodnih meseci.

Period primene letnjeg reda vožnje, u skladu sa višegodišnjom praksom poklapa se sa letnjim školskim raspustom i trajaće do 1. septembra. Na gradskim linijama saobraćaće ukupno 1.035 vozila u špicevima. U periodima vanvršnih opterećenja, sugrađane će prevoziti 876 vozila. To je 332 vozila manje tokom špica i 570 van njega, pošto se zna da po zimskom redu vožnje prestonicom krstari 1.376 vozila tokom vršnog opterećenja i 1.114 autobusa, trolejbusa i tramvaja u međuperiodu.

Zbog velikih infrastrukturnih radova, pojedine tramvajske i trolejbuske linije ne mogu da saobraćaju tokom leta. Da bi putnicima omogućili što kvalitetniji prevoz i u okolini radova, uspostavljene su nove linije koje saobraćaju u neposrednoj blizini zone radova.

Pročitajte još - RADOVI NAPRAVILI ZASTOJ: Jedva kroz Takovsku i Bulevar (FOTO)

Ovo znači da će Beograđani prevoz čekati znatno duže, od 10 do 20 minuta. Na onim linijama koje su i proteklih meseci bile neredovne zbog radova na trasi, poput linija 35 i 95, čekaće se mnogo duže.

Redukcije polazaka biće i na linijama ka prigradskim opštinama - Sopotu, Mladenovcu, Lazarevcu, Obrenovcu, ali od 1. jula. Koliko će tačno manje polazaka biti na linijama 465, 493, 581 i 860 "Novosti" nisu dobile odgovor. Tvrde da je letnji red vožnje još u izradi, ali i da će u lokalnom prevozu između naseljenih mesta na teritorijama pojedinih opština, redukcija polazaka biti minimalna.

Ipak, Mladenovčani i Lazarevčani znaju da i minimalno smanjenje polazaka znači čekanje autobusa od 30 minuta do čitavog sata, kao i "stajanje na jednoj nozi".

Pročitajte još - "PAKLENO" U GSP-u: U autobusima kao u rerni!

LINIJE DO ADE

I ove godine, sa letnjim redom vožnje biće uvedene linije ka "beogradskom moru". Linija ADA 1 voziće od Trga republike do Ade Ciganlije i Vidikovca, a ADA 2 iz Zemuna do ovog kupališta. Do Ade će sa Konjarnika saobraćati linija ADA 3, sa Mirijeva ADA 4, a sa Bežanijske kose ADA 5. U slučaju loših vremenskih uslova, linije će biti redukovane ili obustavljene.

MANjE TROLEJBUSA

OD subote do 1. septembra ukidaju se trolejbuske linije 21L, 22L i 29L, kao i autobuska linija 22A. Umesto njih će saobraćati autobusi 21A na relaciji Trg Slavija - Učiteljsko naselje, 22A Slavija - Kruševačka i 29A Palata "Albanija" - Medaković 3.