OKO stotinak autobusa privatnih prevoznika pregledano je tokom vanredne inspekcije, koja je počela pre dva dana, a u cilju utvrđivanja da li u vozilima rade klima-uređaji. Kod dvadesetak je ustanovljeno da je klima ispravna, ali nije uključena, zbog čega su prevoznici novčano kažnjavani. Kako nezvanično saznajemo, autobusi će biti podeljeni tako da na jedno bez klime, idu tri sa rashlandim uređajima, i da svi autobusi sa klimom budu obeleženi. Planirano je da ova akcija traje do kraja leta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zatražio je da mu se dostave tačni podaci o broju autobusa koji imaju klimu, a kako je on rekao od 568, koji voze po letnjem redu vožnje, 434 će do 10. jula morati da ih ima. Prema njegovim procenama, od 1. novembra, kada budu stigla nova vozila, od sledeće godine više nijedan autoobus ne bi trebalo da bude bez grejanja i klime.

Kako je podsetio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, po čijem je nalogu Sekretarijat za javni prevoz započeo akciju kontrolisanja vozila, privatni prevoznici imaju ugovore sa Gradom Beogradom na deset godina.

- Oni su plaćeni po kilometru i zato ne bi smeli da štede na gorivu i da ne uključuju klime - rekao je zamenik gradonačelnika. - Nadzor je pokazao da su vozači dobili nalog da ne rashlađuju autobuse. Sada će svi da plate kaznu po dva miliona dinara i sada ćemo svaki dan da ih kažnjavamo.

Prema Vesićevim rečima, privatnici su dobili monopol da voze i samim tim veoma dobro zarađuju, te onda moraju i da poštuju pravila ugovora, koji su sklopili sa Gradom.

Pročitajte još: JAVNI PREVOZ: Inspektori pišu kazne za isključene klime

- Ako imaju klimu, moraju da je uključe. To se odnosi i na Gradski saobraćajni prevoz. I oni će biti kažnjavani za svaki autobus koji ima klimu, a nije uključena. To je bezobrazluk i bahatost - naglasio je Vesić.

NOVI AUTOBUSI

ZAMENIK gradonačelnika istakao je da će ugovori biti raskinuti sa svakim prevoznikom za kojeg utvrde da ne poštuje odredbe. On je takođe najavio da će do kraja septembra u garaže GSP stići 184 nova autobusa, a njih 70 već je stiglo. Tako vozni park neće imati nijedan stariji autobus od "solarisa".