PRIZOR kako kupači izlaze iz Savskog jezera u ruci držeći "buket" nepokošene trave sve je češći. Kako kažu zabrinuti Beograđani, čelnici "Ade Ciganlije" ne kose jezersko rastinje redovno, zbog čega se ne osećaju bezbedno tokom plivanja. Ipak, iz Uprave to demantuju, uz napomenu da je podvodno bilje neophodno zarad kvaliteta vode.

Posetioci Ade i ove kupališne sezone imaju zamerku na količinu zelenila koje pluta po površini jezera. Neretko se zaprepaste kada ugledaju gomilice trave poslagane uz vodu, a naročita neprijatnost nastane kada se rastinje zapetlja tokom plivanja.

- Vrstan sam plivač, ali uplašim se svaki put kada osetim da mi se trava obavija oko nogu - kaže Nikola A. sa Banovog brda. - Redovan sam posetilac, i svake godine poradujem se da neće biti takvih problema. Međutim, izgleda da je rastinje nerešivo.

Kako su nam kazali iz JP "Ada Ciganlija", trava u jezeru kosi se svakodnevno, počevši od 1. aprila do 1. novembra.

- Košenje se odvija na čitavoj površini jezera i u svim delovima, nezavisno od toga da li ima ili nema kupača - kažu iz Uprave popularne gradske plaže. - Trave najviše ima u delu van bova, što je još jedan u nizu razloga zašto konstantno apelujemo na posetioce da ne prelaze zone koje su obeležene za kupanje.

Pročitajte još: ADA CIGANLIJA: Veštačko jezero neostvarena želja

Nažalost, ima mnogo onih koji to ne poštuju i time i sebe i druge dovode u opasne situacije.


Kako naglašavaju iz Ade, trava Savskog jezera izuzetno je korisna, budući da je osnovni činilac, koji obezbeđuje visok kvalitet vode. Ona služi kao prirodni filter, apsorbuje sve nečistoće i prerađuje ih u kiseonik, koji koriste drugi stanovnici jezera. Stoga se košenje mora sprovoditi u skladu sa naučnim studijama i istraživanjima, kako se flora i fauna Ade Ciganlije ne bi narušila.

MAŠINA

JP "Ada Ciganlija" raspolaže najsavremenijom opremom za svakodnevno održavanje podvodnog rastinja. Koristi se kosačica koja omogućava da se nož spusti na više od jednog metra dubine. Zahvaljujući tome, trava se seče ispod površine vode.