PRESTONIČKE pijace ovih dana obiluju voćem i povrćem. Paradajz "drži" cenu i na Bajlonijevoj pijaci juče se prodavao za 180 dinara po kilogramu. Crvene paprike su 200, a zelene 150 dinara, dok je krastavac 60. Na tezgama se može pronaći i kukuruz, a četiri klipa mogu da se kupe za 100 dinara.

Voćne tezge preplavile su lubenice, koje proizvođači i nakupci nude po ceni od 40 dinara za kilogram. Od ostalih vrsta voća na tezgama se mogu naći breskve, kruške, dinje, jabuke, banane. Tu je i popularno bobičasto voće - maline, borovnice, kupine.

Cene se razlikuju, pa tako kilogram bresaka košta od 40 do 80 dinara, šljive i kajsije su 50, dinje 50 i 60 dinara, a ima i kiselih jabuka koje trgovci nude za 120 dinara po kilogramu.

Kupine i maline prodaju se u čašama po ceni od 100 dinara. Za kilogram borovnica treba izdvojiti od 900 do 1.000 dinara za divlje, dok pitome koštaju 600 dinara. Kupina ima za 250 dinara.

Pročitajte još: Paradajz kao da je od zlata

Međutim, prodavci tvrde da se bobičasto voće i ne prodaje baš najbolje.

S druge strane, kolega sa obližnje tezge kaže da se lubenice dobro prodaju, kako kod njega, tako i kod drugih trgovaca na "Bajloniju".

TREŠNjE I VIŠNjE

IAKO im je sezona zvanično prošla, na Bajlonijevoj pijaci mogu se naći trešnje i višnje. Za kilogram trešanja treba izdvojiti 300 dinara, a za višnje, i to marele, 80 dinara.