PREŽIVEĆE! Spasli ste je sigurne smrti. Ove reči, koje je izgovorio lekar Hitne pomoći zatvarajući vrata saniteta u kome je ležala devetogodišnja devojčica E. J., zauvek će pamtiti Vladan Nikolić (37) i Aleksandar Milenković (36), pripadnici saobraćajne policije. Oni su pritekli makedonskoj porodici u pomoć, nakon što je njihovom detetu iznenada pozlilo.

Dvojica saobraćajaca vodila su u petak oko 14 sati bitku s vremenom, kako bi od Umčara stigla što pre do Beograda i dete dovezla do bolnice. Od osmeha do suza, delile su ih sekunde.

- Zajedno smo bili u radarskoj kontroli, mereći brzinu vozila, na auto-putu između Umčara i Malog Požarevca u pravcu ka prestonici - priseća se Nikolić, koji uniformu saobraćajnog policajca nosi već 13 godina. - Najednom je stalo jedno vozilo, a vozač nam je rekao da je 500 metara od nas primetio porodicu, za koju se činilo da ima problem. Odmah za njim stao je drugi vozač i rekao nam da je video roditelje kako drže na rukama dete koje je u besvesnom stanju i plaču. Odmah smo spakovali opremu, i krenuli u pomoć.

Da poštuju propise i voze do Malog Požarevca, a onda okrenu vozilo put Umčara i pomognu porodici, trebalo je da naprave krug od 50 kilometara. Za to, procenili su, nije bilo vremena. Pod zvučnom i svetlosnom signalizacijom, vozili su 500 metara u suprotnom smeru, zaustavnom trakom.

Pročitajte još: POLICAJCI U AKCIJI: Spasavanje "pod visokim naponom"

- Roditelji su devetogodišnju devojčicu držali na rukama, plakali su oboje - kaže, za "Novosti, Milenković koji u policiji radi 14 godina. - Oni su strani državljani, poreklom iz Makedonije, i vraćali su se sa odmora kući u Zapadnu Evropu. Sa njima su bili stariji sin (27) i ćerka (20). Roditelje i devojčicu smo stavili u kola, a drugo dvoje dece smo zamolili da nas prate svojim vozilom. Otac joj je držao glavu, a majka jezik. Samo su zapomagali i plakali. Nismo ni znali da li je dete živo.

Vozili su što su brže mogli ka Beogradu, a vozilo Hitne pomoći ih je čekalo kod skretanja za "Lastu". Tu su preuzeli dete, stavili ga na nosila. Tek tada im je otac devojčice iz saniteta mahnuo i rekao "hvala".

- Prevezi su je u dečiju kliniku u Tiršovoj, i imamo informaciju da je dobro. Ipak, i dalje ne znamo šta se dogodilo i da li je zaista u pitanju epileptični napad.

ZDRAVSTVENO STANjE

U KAKVOM stanju je devojčica i kako napreduje njeno lečenje, nismo uspeli da saznamo. Strani državljani, kada je reč o hitnim intervencijama, zavode se kao N. N. lica, pa je nemoguće saznati u kojoj klinici su smešteni i šta je bio uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja devetogodišnjakinje.