Davne 1838. godine gradske vlasti donele su jednu uredbu koja današnjim Beograđanima izgleda veoma neobično. Ljudi koji sada hodaju po skoro dvomilionskoj prestonici, i uživaju u svim čarima noćnog života - nekada bi bili nezamisliva pojava u ovom gradu.

Naime, knez Miloš je dao oštro naređenje ondašnjoj policijskoj upravi da reši problem koji mu je zasmetao. Kako beleži knjiga "Živeti u Beogradu", koju je objavio Arhiv grada Beograda, skupljajući sva najinteresantnija dokumenta gradske uprave, knez je "saznao da sa mnogi po varoši noću bez fenjera skitaju, druge uznemiruju i koje čije kuće napastvuju...". Počinioci se nisu obazirali, piše dalje, kako postoji uredba koja zabranjuje noćno skitanje i uznemiravanje drugih.

Tadašnji Magistrat odmah je naložio i poručio policiji, da se "na ovakove noćne skitnice i uznemiravatelje spokojstva" odmah reaguje.

Policiji je odmah dato u zadatak da "ona običnim putem po varoši ovu visočajšu zapovest obznani, s tim dodatkom, da će svaki onaj koji se noću bez fenjera uhvati, najpre biti uhapšen, a potom po meri postupljenja svojih kažnjen biti".


Gradske vlasti, a sve na inicijativu samog kneza Miloša Obrenovića, dobile su oštro uputstvo da ovakve izgrednike nikako ne smeju poštedeti, već odmah uputiti na krivičnu proceduru.
KARTANjE

Istovremeno kada je knezu "došlo do znanja" da postoje skitnice bez fenjera, saznao je i da je kartanje za novac uzelo maha.

"Isto tako doznala je Njegova Svetlost da se mlogi na novce kartaju, i tim sebe i imanje svoje upropašćuju. Ovim našavši Sebe pobuđena, da on kako skitanje po noći, tako i igranje karti na novce svuda po varoši strogo zabrani".