U beogradskom naselju Žarkovo u ulici Prote Milorada Pavlovića br. 25 pronađena je ostavljena beba.

Kako nezvanično saznajemo, bebu je pronašao penzioner Slobodan Cvetković koji je prišao da baci smeće u kontejner kada je čuo bebin plač, a potom zatekao užasan prizor.

- Beba se nalazila u kesi u kontejneru, među bačenim smećem. Bio sam u šoku, rekao je Cvetković.

Pročitajte još - Novorođenče ostavljeno na pragu crkve u Čajetini (FOTO)

On je pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su po prijavi odmah reagovali.

Prema prvim informacijama, beba je u dobrom stanju i prevezena je u Tiršovu.

U Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj potvrđeno je da je beba zbrinuta kod njih, da je najverovatnije reč o novorođenčetu, kao i da je dijagnostika u toku.

DIREKTOR TIRŠOVE: OSTAVLjENI DEČAK JE DOBRO, NEMA POVREDA

Tek rođena beba, muško novorođenče, koje je jutros ostavljeno u blizini žarkovačkog groblja, dobrog je zdravstvenog stanja, sa urednom krvnom slikom i bez povreda, rekao je Tanjugu direktor Tiršove Siniša Dučić.

On je naveo da je beba jutros oko 9 sati dovezena u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj kolima Hitne pomoći, u pratnji lekara i medicinske sestre, verovatno nekoliko sati nakon rođenja.

Odmah po prijemu, u pedijatrijskoj ambulanti bebu su pregledali pedijatar, ortoped i neurohirurg.

"Ustanovljeno je da nema povreda i da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja, sa urednom krvnom slikom. Dete je zadržano na opservaciji", rekao je Dučić.

On je dodao da se očekuje da će socijalne službe u narednih nekoliko dana preduzeti dalje mere.

Pročitajte još - Majka malu Maru donela na svet, pa ostavila u porodilištu

Dodao je i da je ovo prva beba koja je u Tiršovu, nažalost, došla na ovakav način.

Bebu je danas posetio ministar za rad Zoran Đorđević, koji je rekao da je, prema informacijama Centra za socijalni rad, beba sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu.

Porčio je da će nadležni preduzeti sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštite na najbolji mogući način i pruže im socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

ĐORĐEVIĆ I RADOJIČIĆ POSETILI NAPUŠTENU BEBU U TIRŠOVOJ

Tek rođenu bebu, koja je jutros ostavljena u blizini groblja u beogradskom naselju Žarkovo i koja je zbrinuta u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, posetili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić.

"Ovo zaista nije način na koji se deca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično delo", rekao je Đorđević, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukoliko majka ne želi svoje dete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako detetu ne ugrožava život, ukazao je Đorđević.

On je istakao da je ostavljanje dece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne sme da se ponavlja u našoj zemlji, te da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spreči.

"Preduzećemo sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu", naglasio je Đorđević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je su ovo tužni trenuci za bespomoćno biće koje je ostavljeno na ovakav način.

Pročitajte još - SLUČAJ BEBE OSTAVLjENE ISPRED CRKVE: Tužni što Jovan odlazi, i srećni jer ga čeka dom

"Kao odgovorno društvo i socijalno odgovorni grad daćemo sve od sebe da se ovakvi nemili događaji svedu na minimum. Ovo su specifične situacije i teško ih je objasniti, ali apelujem na građane da reaguju na vreme, a nadležne institucije će učiniti sve da ovakvoj deci pruži svu adekvatnu zaštitu", rekao je Radojičić.

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koju su roditelji napustili i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

"Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja deteta, jer time joj je ugrožen život, što zaista ne sme da se dešava. Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama", naglasio je Vulević.