Kompanija M.P.N. Promet, ovlašćeni distributer i serviser autobusa marke BMC, čije je vozilo izazvalo saobraćajnu nezgodu na Zvezdari pre nekoliko dana, saopštila je danas da su ti modeli ispravni, te smatraju da bi trebalo ispitati ljudski faktor u tom slučaju.

U saopštenju dostavljenom medijima, kompanija navodi da nekontrolisano povećanje broja obrtaja motora (tzv. Ibertura ili turaža), što se u medijima navodilo kao razlog nesreće, nije moguće na motorima tih autobusa, jer, kažu, to reguliše isključivo vozač preko elektronske pedale gasa.

Ističu da se takvi otkazi ne pojavljuju kod novih motora, već kod starijih modela i onih koji su dugo u eksploataciji.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI UDES NA ZVEZDARI: Autobus GSP se zakucao u stub

"Dijagnostika ovako savremenih autobusa kakav je model BMC PROCITY 12m je izuzetno precizna - uz pomoć kompjuterskog očitavanja može se u svakom trenutku utvrditi broj obrtaja kojim je motor radio i izveštaj kočionog sistema", objašnjavaju u kompaniji Promet.

Dodaju i da uz pomoć kamera i tahografa može da se proveri aktivnost vozača tokom vožnje i brzina kojom se autobus kretao, te je, ističu, važno da su vozači obučeni za upravljanje savremenim tipovima autobusa.

Direktor kompanije M.P.N. Promet Nenad Filipović kaže da kompanija, zbog bezbednosti vozila i sigurnosti putnika, organizuje dodatne obuke za vozače koji će upravljati tim vozilima, jer su, kako navodi, performanse tih vozila tehnološki naprednije i moraju se ispoštovati određene procedure.

"Naš stručni tim iz Turske i kompanije u Beogradu, stoje na raspolaganju za pomoć tokom istrage i spremni smo za saradnju s nadležnima, kako bi se utvrdio pravi razlog nezgode, u kojoj na sreću nije bilo stradalih", izjavio je Filipović.

U kompaniji kažu da je hiljadu autobusa tog modela samo ove godine isporučeno za potrebe gradskih prevoza širom sveta u Italiji, Turskoj, Srbiji, Poljskoj, Azerbejdžanu, Bugarskoj, Rumuniji...

Podsećaju da je na osnovu tendera za GSP ove godine, kompanija M.P.N. Promet isporučila 70 novih autobusa marke BMC PROCITY 12m, proizvedenih ove godine s najnaprednijim tehnološkim karakteristikama, uz visok stepen kvaliteta i udobnosti.

Ističu da je ugovor sa GSP-om u Srbiji ispoštovan i novi, ispravni i kvalitetni autobusi su uredno isporučeni pre roka, u skladu sa uslovima tendera i najboljom poslovnom praksom.