ZGRADA Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11 u Beogradu, u nedelju je bila otvorena za sve koji su želeli da zavire u neke od stotina kabineta, zasednu u ministarsku fotelju ili pogledaju pokolone koje je dobila premijerka Ana Brnabić. U okviru "Dana evropske baštine", koji se održavaju svake godine poslednja dva vikenda u septembru, organizovana su i Otvorena vrata - poseta objektu koji je prvobitno bio sedište Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije.

Priča o burnoj istoriji zdanja koje je projektovao ruski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov počela je u sali za konferencije. Dok su se slikali na mestu sa koga članovi Vlade daju izjave medijima, posetioci su mogli da čuju kako je zgrada dva puta rušena, jednom 1941, a drugi put 1999. godine. Beograđani su zatim obišli i salu za sednice, gde su imali priliku da sednu u fotelju svog omiljenog ministra ili u premijerkinu.

Na putu do Žutog salona, gde se uvek odvija onaj neformalni deo tokom poseta stranih delegacija, poglede prisutnih mamila su umetnička dela Lubarde, Jovana Bijelića i Nikole Popovića, koje je država godinama iz svojih fondova otkupljivala, a koje krase zidove u Vladi. Žuti salon je salon "bez teških tema" i bio je omiljeni Zoranu Đinđiću.


PROČITAJTE JOŠ: Dve nedelje prakse u Portugaliji

- Ovo je idealan način da zavirite među zidove gde se donose najbitnije odluke i vidite kako to izgleda uživo - kaže Miloš Janković. - Nismo želeli da propustimo tu priliku i oduševljeni smo što smo ovde. Videli smo svaki kutak zgrade, umetnine i druge dragocenosti. Nismo se pokajali što smo danas ovde.

Za kraj ture, domaćini su ostavili ono najzanimljivije - sobu sa poklonima. U njoj se čuva sve što su predsednici Vlade od 2002. godine dobili u zvaničnim posetama.


PRVO PROVERA, PA ULAZ

OD 2002. godine svaka dva poslednja vikenda u septembru, održava se Dan otvorenih vrata. Svako ko je hteo da prođe kroz odaje zdanja u Nemanjinoj morao je da se prijavi nekoliko dana ranije preko sajta Vlade ili turističke organizacije Srbije. Ujedno, bilo je potrebno dostaviti lične podatke, kako bi se obavile bezbednosne provere i tako omogućila poseta.