BEOGRADSKO udruženje nezavisnih taksi preduzetnika "Bunt" blokiralo je u ponedeljak oko podneva, sa oko 250 vozila, potez od Kralja Milana preko Slavije do Makenzijeve ulice. Taksisti udruženja osnovanog pre nešto više od meseca izašli su na ulice pošto su nezadovoljni radom Komunalne milicije i primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, jer nelegalne prevoznike niko ne suzbija. Sledeći protest zakazan je za ponedeljak.

U saopštenju datom medijima navodi se da su protest "Poštovanje i sprovođenje zakona" organizovali kako bi ukazali na nerad Komunalne milicije u suzbijanju nelegalnog javnog prevoza. Ujedno, zahtevaju hitnu primenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, usvojenog novembra prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ: PROTEST TAKSISTA U BEOGRADU: Na ulici do dobijanja garancija (VIDEO/FOTO)

- Komunalna milicija ima sva ovlašćenja da uklanja i sankcioniše sve oblike divljeg taksiranja u gradu, ali to uporno ne žele da čine. Iz nekog razloga ili interesa, Zakon ne sprovode nad dve kompanije koje se masovno bave divljim taksiranjem. Beogradski taksisti to neće trpeti, bunt je počeo - piše u saopštenju.

Prema rečima Nenada Mašića, taksi preduzetnika, novo udruženje je formirano pošto su izgubili veru da će udruženja u kojima su bili pomaknuti stvari sa mrtve tačke i naterati nadležne da preduzmu nešto kako bi zaustavili rad "Kamea" i udruženja građana CarGo.

- Naše udruženje je imalo sastanak 11. septembra sa pomoćnikom ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, koji nam je jasno rekao da komunalci imaju sva ovlašćenja da nelegalne taksiste sklone sa ulice. Dovoljno je da milicionar samo posumnja da je u pitanju nelegalni taksista i ima sva prava da proveri vozilo. Zato su i donosili Zakon o Komunalnoj miliciji. A sada se načelnik Ivan Divac pravda oni to ne mogu da rade, da će oni tužiti Grad - pojašnjava Mašić.

Sledeći protest ovog udruženja zakazan je za ponedeljak u podne, a ako se stvari ne pokrenu s mrtve tačke, najavljuju radikalizaciju.

Članovi ovog udruženja napominju i da su bili primorani da formiraju novu organizaciju, pošto ni Udruženje taksista Srbije ni Ugovorna privredna taksi komora nisu radili u njihovom interesu.

Protest je trajao do 14 sati, a zbog blokade ulica i kružnog toka velike gužve napravile su se u svim delovima grada.


PROČITAJTE JOŠ: Sugrađani u fotelji premijerke


NAJAVLjEN NOVI PROTEST

OSIM "Bunta", protestne vožnje od ponedeljka najavljuju i taksisti okupljeni oko Udruženja taksista Srbije.

- U ponedeljak u 13.00 krenućemo u protestnu vožnju gradom sa četiri tačke: iz Omladinskih brigada, sa Obrenovačkog puta kraj "Tempa", od Hale "Pionir" i iz Kumodraške ulice. Sve do 15.00 vozićemo se ulicama grada kako bismo izrazili nezadovoljstvo zbog toga što se Zakon ne primenjuje.

U njihovim vožnjama, taksisti "Bunta" neće učestvovati.
Foto: Ž. Knežević