DA odustanu od radikalizacije protesta najavljene za ponedeljak, taksiste je u subotu pozvao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On im je poručio da to ne čine jer, kako je istakao, ničemu ne vodi i pozvao ih na razgovor.

- Molim taksiste da ne sprovode nikakvu radikalizaciju - rekao je Vučić. - Spremni smo da razgovaramo, da vidimo da pronađemo rešenje, ali ih molim da ne rade to, jer to ničemu ne vodi.

Vučić je istakao da to govori ne sa pozicije nekoga da može da određuje nešto, već je to njegova molba.

- Zna se šta je ono što država može i sme, a šta ne sme da dopusti - naglasio je predsednik.

Predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić odgovarajući na molbe da odustanu od blokade, za "Novosti", kaže:

- Zahvaljujemo se predsedniku Vučiću što je uvek imao razumevanje za nas. Naravno da ćemo razgovarati, ali nećemo dozvoliti da nas premijerka Ana Brnabić ucenjuje. Mi nikada nismo tražili pregovore, već da se sprovede zakon.

Kako je i ranije bilo najavljeno, taksisti će od ponedeljka na ulicama biti od 14 do 17 časova. A osim uobičajene, nova trasa će ići preko mosta Gazela.

- Dezinformacija je da ćemo blokirati Gazelu, to je međunarodni put i po zakonu ne smemo da ga blokiramo. Samo ćemo voziti od Jurija Gagarina, preko Gazele do Savske.

Druga ruta će biti od Hale "Aleksandar Nikolić", bivšeg "Pionira", preko Zdravka Čelara, Beogradskom do platoa Slavija. Prema tvrdnjama MUP, auto-put neće biti blokiran.

Iako taksisti tvrde da će se protest odvijati kao i prethodnih dana, a da o blokadi mostova nema ni reči, kakva će situacija biti na ulicama, pošto je vreme oržavanja protesta pomereno za saobraćajni špic, biće poznato od ponedeljka.

PROČITAJTE JOŠ - POZIV ČITAOCIMA: Imali ste problem zbog štrajka taksista? Javite nam se!

Kao i prethodnih dana, uči protest će prestati da rade dispečerski centri, a potom će taksisti krenuti u protestnu vožnju.

Kako je i prethodnih dana u više navrata ponovljeno, njihovi zahtevi su da se primenjuje Zakon o prevozu putnika, a kao glavne krivce za nesprovođenje zakona navodili su saobraćajnu inspekciju i komunalnu miliciju.

Da podsetimo, tokom prethodnih nedelju dana, oko 3.000 taksista izašlo je na ulice, a u vreme protesta građani su jedva stizali na svoja odredišta jer je ceo grad bio zakrčen.


SITAB OPTUŽUJE GRAD

STRUKOVNO udruženje taksi preduzetnika SITAB u otvorenom pismu javnosti navodi da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju izričito zabranjeno pružanje usluga prevoza putnika od strane onih koji za to nemaju odgovarajuću dozvolu jedinice lokalne samouprave - Grada Beograda.

- Odredbama istog, bio je predviđen rok od 60 dana koji je ostavljen svim jedinicama lokalne samouprave, pa i Gradu Beogradu, da podzakonskim aktima omoguće nesmetanu i efikasnu primenu Zakona. Do dana sačinjavanja i saopštavanja ovog proglasa, Grad Beograd to nije učinio, i ne zna se kada će učiniti - tvrde u SITAB.