IZ godine u godinu sve je manje reklamacija na daljinsko grejanje u Beogradu, pokazuju podaci "Beogradskih elektrana" (BE). Najviše prijava i žalbi uobičajeno je početkom grejne sezone dok se sistem uhodava. S obzirom na to da je grejanje počelo još 7. oktobra, prijavljeni i uočeni nedostaci su otklonjeni i ne očekuju se veći problemi. Ipak, za građane su otvoreni brojevi telefona na kojima mogu da prijave probleme.

Tako se na telefon 011/20-93-100 mogu prijaviti curenja vode iz instalacija, dok reklamacije na kvalitet grejanja potrošači mogu da prijave na broj 011/20-93-011.


PROČITAJTE JOŠ: JEZIVO: Muškarac glavom odvalio znak na autobuskoj stanici!

- Kao i svake godine, na početku sezone, prioritet prilikom prijema reklamacija imaju korisnici koji prijavljuju curenja iz instalacija u objektima i u svojim stanovima, kao i negrejanje celih objekata - kažu u BE. - Apelujemo na potrošače da u njihovo ime reklamacije upućuju upravnici ili predsednici saveta stanara kako ne bi dolazilo do zagušenja telefonskih linija, jer se često dešava da više vlasnika stanova iz jedne zgrade prijavljuje istovrsnu reklamaciju, a što je nepotrebno.

Kako tvrde u ovom komunalnom preduzeću, isporuka toplotne energije u toku grejnog dana, od 15. oktobra, kada je i zvanično početak grejne sezone, može da bude prekinuta u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha.

- Isporuka se prekida kada duže od dva sata temperature spoljašnjeg vazduha budu više od 15 stepeni Celzijusa - naglašavaju u "Elektranama". - Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

Osim kvaliteta grejanja i curenja na mreži, Beograđani traže odgovore i na mnoga druga pitanja. Jedno od najčešćih pitanja je kada počinje, a kada se završava grejna sezona.

- Sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana, Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu - odgovaraju iz BE.


PROČITAJTE JOŠ: Kontrola kvaliteta vazduha u Beogradu: Mere zagađenost i nivo zračenja

Na pitanje zašto račune za grejanje korisnici plaćaju tokom cele godine, a ne samo u vreme trajanja grejne sezone, "Beogradske elektrane" odgovaraju da je to regulisano odlukom Skupštine grada, čiji je cilj bio ravnomerno opterećenje kućnog budžeta građana, pa se troškovi za grejanje pravilno raspoređuju na jednakih 12 mesečnih rata, kako bi se korisnicima olakšalo plaćanje.


ŽALBE NA KVALITET :

011/20-93-011

PRIJAVA CURENjA:

011/20-93-100