PESNIK Gojko Đogo nastupiće večeras, od 19 sati, u Kolarčevoj zadužbini, na poetskoj večeri u organizaciji Radio Beograda 2 i uz direktan prenos na talasima ovog programa.

- Najpre želim da pohvalim Drugi program Radio Beograda što ovim ciklusom subotnjih književnih večeri, koji radio uživo prenosi, na poseban način posvećuje pažnju savremenoj poeziji - kaže, za "Novosti", Đogo. - Budući da je ovo svojevrstan pesnički portret, pročitaću najpre nekoliko, starinski rečeno, patriotskih pesama, potom jedan izbor onih "najprokaženijih" pesama iz "Vunenih vremena", zbirke koja je, pre skoro četrdeset godina, izazvala veliko uzbuđenje kulturne i političke javnosti, naše i strane. Iako je dosad štampano nekoliko izdanja ove knjige, širu javnost, a posebno mlađi svet, ipak treba podsetiti na stihove zbog kojih se nekad išlo u zatvor.

Svoje stihove Đogo će govoriti u programskom ciklusu pod nazivom "Poezija uživo", a za naš list otkriva:

- Najviše vremena ću, dakako, posvetiti novijim pesmama iz knjige "Klupko" koju ovih dana objavljuje "Pravoslavna reč" iz Novog Sada, sa velikim pogovorom profesora Jovana Delića. Posle "Vunenih vremena" i "Crnog runa", "Klupko" zatvara ovo moje "vuneno" troknjižje, neku vrstu pesničke trilogije. Sticajem okolnosti, hteo - ne hteo, mene i čitaoci ponajviše prepoznaju po tom simboličnom "vunenom" znaku.

PROČITAJTE JOŠ - "Put" Gojka Đoga

Đogo je objavio knjige pesama: "Tuga pingvina" (1967), "Modrica" (1974), "Kukuta" (1977), "Vunena vremena" (1981), "Crno runo" (2002), knjigu eseja "Poezija kao apokrif" (2008), knjigu beseda i intervjua "Put uz put" (2017)... Pesme i eseji prevedeni su mu na petnaestak jezika, a knjige pesama objavljene su i na rumunskom i makedonskom jeziku.

Radio je kao novinar u reviji "Duga", bio je urednik književne i izdavačke delatnosti u Domu omladine Beograda, kao i direktor Izdavačko-knjižarske agencije "Tačka". Bio je jedan od osnivača i urednik listova "Književna reč" i "Demokratija". Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Srpskog PEN-a.

Besplatne ulaznice za veče Gojka Đoga mogu se podići na blagajni Kolarčeve zadužbine.

PRIZNANjA ZA STVARALAŠTVO

ZA svoje stvaralaštvo, Gojko Đogo je dobio više književnih nagrada, među kojima su najznačajnije Nagrada Udruženih izdavača, "Milan Rakić", "Branko Miljković", "Laza Kostić", "Petrovdanski vijenac", "Velika Bazjaška povelja", "Ogledalo srpsko", "Žička hrisovulja", Dučićeva i Zmajeva nagrada.