VIŠE od 15.000 Beograđana uživalo je večeras u audio-vizuelnom spektaklu "HD Odiseja", koji je pod otvorenim nebom u novobeogradskom Bloku 13 izvela Beogradska filharmonija. Na istoj lokaciji kao i prošle godine, više od stotinu muzičara sviralo je remek-dela klasične muzike, dok su na ogromnim ekranima prikazivani snimci američke svemirske agencije NASA.

- Dobro veče, Beograde! Vaš orkestar će vas povesti na putovanje. Beogradska filharmonija će biti svemirska letelica, vaš spejs-šatl. Srećan put - rekao je dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc pre početka koncerta.

Pročitajte još: Obećavam spektakl u Beogradu

Uvod u putovanje, za koje su se posetioci pripremili ponevši ćebad, stolice na rasklapanje, ležaljke, prostirke za jogu, ali i grickalice, bila je uzbudljiva kompozicija Džona Adamsa "Kratka vožnja u brzoj mašini". Prikladna vizuelna pratnja, čiji je producent Amerikanac Dankan Kop, bio je svemirski brod koji se priprema za let.

- Fenomenalno je. Moja mama je iz Sremske Mitrovice došla samo zbog ovoga. Ponele smo samo dobro raspoloženje i to nam je dovoljno - kaže nam Sonja Zafirović.

Aplauz je pratio prve taktove simfonijske poeme Riharda Štrausa, koja je postala prepoznatljiva zahvaljujući filmu Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru 2001", dok je na video-bimu išao snimak preletanja Zemlje.

- Došao sam na ovo jedinstveno hedonističko muzičko uživanje na poziv prijatelja Branka. Nije morao mnogo da me nagovara, kada sam čuo da će izvoditi muziku iz "Odiseje" - kaže Aleksa Arula.

Srpska publika je prva u Evropi videla "Kosmos", odnosno snimke napravljene najnovijim optičkim instrumentima NASA uz izvođenje Dvoržakove popularne simfonije "Iz novog sveta". Ista numera bila je deo prvog sletanja na Mesec tokom misije "Apolo 11", jer je pre gotovo 50 godina Nil Armstrong odabrao da sluša baš ovu simfoniju kada je kročio na Mesec.

Pročitajte još: Koncert Beogradska filharmonije na otvorenom

Beogradska filharmonija je jedan od prvih orkestara na svetu koji su ovaj audio-vizuelni spektakl izveli na otvorenom, ali i prvi koji je na istom koncertu odsvirao segmente "Zemlja" i "Kosmos" iz triptiha "HD Odiseje".
"BEBI PIT" I VIP

NA "muzičkom pikniku pod zvezdama" za trudnice i decu do predškolskog uzrasta bio je pripremljen i poseban "bebi-pit" koji je bio krcat. U VIP delu sedeli su premijerka Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadori SAD i Nemačke, Kajl Skot i Aksel Ditman, producent Dan Tana i mnogi drugi.