NOVI upravnik niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović najavio je četiri premijere, gostovanje predstava iz Velike Britanije i Beograda, ali i ozvaničenje saradnje sa Narodnim pozorištem iz Prištine sa sedištem u Gračanici.

Prva premijera na programu je 13. oktobra, kada će se pred niškom publikom naći komad "Slikarke" po tekstu Hristine Mitić, a u režiji Stevana Bodrože. Predstava prati "život i žrtvu" umetnica Džordžije O'Kif i Nadežde Petrović, i pokazuje čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti.

Pročitajte još: Živi duh Nadežde Petrović

- Premijera "Limunacija" po tekstu Duška Kovačevića, a u režiji Nebojše Bradića zakazana je za 1. decembar. Očekuje nas i premijera "Uspavanka za ružnu decu" u režiji Andreja Nosova, a 23. decembra izlazi nam premijera "Igre u pesku" Nikole Malčeka u režiji Davida Alića, čiju je realizaciju pomogla Ambasada Poljske - kaže Milovanović.

Niško Narodno pozorište ugostiće ansambl iz Banjaluke, Teatar TNT sa predstavom "Magbet" iz Velike Britanije, Narodna pozorišta iz Kruševca i Vranja, Jugoslovensko dramsko pozorište, "Madlenijanum" sa predstavom "Mitrovdan"...

Milovanović je posebno ponosan na protokol o saradnji koji su nedavno potpisali sa prištinskim Narodnim pozorištem sa sedištem u Gračanici, s kojim već uspešno sarađuju u razmeni glumaca:

- Već decembra nam dolazi "Razvojni put Bore Šnajdera". Takođe, naše predstave ćemo prikazivati širom Kosova i Metohije, a planiramo i zajedničku predstavu za sezonu 2019/2020.

OPERA JE SKUPA

POSLE višedecenijske pauze, u niškom Narodnom pozorištu 2013. i 2015. godine izvedene su dve operete, "Slepi miš" i "Seviljski berberin", a zatim je na ovom polju usledilo zatišje.

- Ne zavisi od Narodnog pozorišta hoće li biti novih operskih predstava jer je potrebna saradnja sa Simfonijskim orkestrom i Fakultetom umetnosti koji školuje operske pevače. Naravno, potrebna su i značajna finansijska sredstva - kaže Milovanović.