BEOGRAD - Obelodanjeni su rezultati najnovijeg konkursa Filmskog centra Crne Gore, a u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija, najviše sredstava određeno je za nastajanje filma "Nebesa", srpskog scenariste i reditelja, Srđana Dragojevića, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Novom filmu Srđana Dragojevića je u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara.

Komisija je tom prilikom istakla da su "Nebesa" alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije, koja se fantastikom služi kako bi na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas.

Prema naovodima komisije: scenario se može čitati kao "vrhunska politička satira", ali i kao "duboka analiza ljudska prirode".

Zasad se zna da je scenario "Nebesa" zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike.

PROČITAJTE JOŠ - Reditelji moraju u gerilu

Iz obrazloženja komisije Hrvatkog audio-vizualnog centra moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine.

Produkcija novog Dragojevićevog filma može da računa na 69.000 evra pomoći Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u je producentska kuća Montenegro Max Film.

"Nebesa" su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije. U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma.

Hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih "Nebesa".

Ovaj projekat dobio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

PROČITAJTE JOŠ - Srđan Dragojević: Vlast voli "hranljivu" umetnost

Srđan Dragojević je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih srpskih reditelja. Njegova filmografija, između ostalog, obuhvata kultna ostvarenja "Mi nismo anđeli" (1992), "Lepa sela, lepo gore" (1996) i "Rane" (1998), a treba istaći i veliki regionalni i svetski uspeh njegovog filma "Parada" (2011) koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazan u okviru programa Panorama i osvojio nagradu publike.