GODIŠNjA nagrada za dramsko stvaralaštvo koju iz Fonda “Borislav Mihajlović Mihiz” dodeljuje Srpska čitaonica u sremskom mestu Irig, najstarija u srpstvu (osnovana 1841), odlazi u ruke autorke Tijane Grumić (25), rođene Novosađanke koja živi i stvara u Beogradu.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Darinka Nikolić,pozorišna kritičarka, Ksenija Krnajski, rediteljka i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik žirija).

- U pejzaž savremene srpske drame, Tijana Grumić unosi specifičnu emotivnost ,te dijalog zrele lakoće,poetske iznijansiranosti i jezgrovite karakterizacije likova - od komada „Ko još jede hleb uz supu“, preko drame odrastanja „Moćni rendžeri ne plaču“, do traktata o usamljenosti „Kepler 452-b“ i lirske drame„Stvaranje Čoveka“ - naveo je žiri u svom obrazloženju.

Pročitajte još - Spomen- soba za Mihiza

Drama „Moćni rendžeri ne plaču“, koja je trenutno na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ušla je u uži izbor na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst 2018. godine.

Predstava „Kepler 452-b“ pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, u režiji Juga Đorđevića, učestvovala je tokom 2018. godine u takmičarskoj selekciji 63. Sterijinog pozorja i 54. festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ na kom su Grumićeva i Đorđević podelili specijalnu nagradu.

Za dramu „Kepler 452-b“ mlada autorka dobila je i nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na festivalu „Akter Evrope“, 2018. godine, u Prespi (Makedonija).

Treba istaći i da je pored pozorišta, Tijana Grumić već nekoliko godina angažovana u radu Istraživačke stanice Petnica, gde je rukovodilac programa društveno-humanističkih nauka.