KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je zajedničku inicijativu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, Udruženja književnika Srbije i "Večernjih novosti" da se podigne spomenik pesniku Vasku Popi u restoranu "Poslednja šansa" u Tašmajdanskom parku. Ova odluka naći će se već danas na Gradskom veću, a sutra pred skupštinskim odbornicima.

- Popa je živeo prekoputa Tašmajdana i svoje dane provodio je u poznatom gradskom restoranu "Poslednja šansa". Odatle je potekla ideja za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokalu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme - obrazloženo je na sednici komisije.


Pročitajte još - Bez para za "Popu"?

Prema Vesićevim rečima, Popa je jedan od utemeljivača moderne poezije u Srbiji, koji je svojom poetikom obogatio pesnički jezik u svetskoj književnosti i na taj način uvećao ugled srpske kulture u svetu:

- Poezija Vaska Pope pronalazi svoje uporište u identitetu srpskog naroda kroz vekove, pre svega se vezujući za neprolazne simbole Beograda - smatra zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić, Foto Z. Jovanović

Inicijativa da velikan srpske poezije dobije obeležje u glavnom gradu, uz spomen-ploču na zgradi u kojoj je živeo na početku Bulevara kralja Aleksandra, podignutu u akciji "Večernjih novosti" i Ministarstva kulture "Vratimo dug piscima", prošle godine potekla je od Udruženja književnika Srbije i pesnika Milovana Vitezovića.

Popa je ostavio neizbrisiv trag u našoj i svetskoj poeziji, zbirkama "Kora", "Nepočin-polje", "Sporedno nebo", "Uspravna zemlja", "Kuća nasred druma", "Živo meso", "Vučja so", "Rez" i antologijama "Od zlata jabuka", "Urnebesnik" i "Ponoćno sunce". Tokom stvaralački bogatog ali kratkog života (umro je u 68. godini, 5. januara 1991. u Beogradu), bio je jedan od naših najuvaženijih pesnika u svetu i to ostao do današnjih dana.

Pozivan je na najveće i najelitnije književne manifestacije u Londonu, Americi, Holandiji, Austriji, Meksiku, Brazilu, Švedskoj, Nemačkoj, Izraelu...

"Poslednja šansa" na Tašmajdanu

KOPITAR I MILAN MLADENOVIĆ

NA istoj sednici Gradske skupštine naći će se i predlozi za još dva memorijala. Spomenik Jerneju Kopitaru, slovenačkom lingvisti i venčanom kumu Vuka Karadžića, trebalo bi da bude postavljen na Kopitarevoj gradini, koja je po njemu dobila ime. Drugi je obeležje rano preminulom pesniku i rok mizičaru Milanu Mladenoviću, frontmenu "EKV", ispred Doma omladine.

KRUG DO "MOSKVE"

OMILjENA kafana Vaska Pope jeste bila "Poslednja šansa", ali je, tvrde savremenici, voleo da sedi i u "Maderi", kao i na drugim mestima, a "Vaskov krug" se zatvarao u "Moskvi". U zapisima prvog direktora Muzeja savremene umetnosti Miodraga B. Protića ostalo je sećanje da je početkom pedesetih godina sa Vaskom ručavao u kafani "Šumadija", dok je pisac Sveta Lukić zabeležio: "U kafani hotela 'Metropol', Popa je godinama držao sto u podne, sa Borom Radovićem i Pavlom Ugrinovim i mladima... Vasko je bio genije za kafansko sedenje."