BOGATA i vredna zaostavština iz ličnog i porodičnog fonda Slobodana Penezića Krcuna dostupna je javnosti zahvaljujući Istorijskom arhivu Užica i Srđi Peneziću, sinu čuvenog general-pukovnika, prvog načelnika Ozne, šefa Udbe, predsednika Izvršnog veća Republike Srbije i narodnog heroja. Izložba "Krv i mleko", autora Željka Markovića, otvorena povodom Dana grada Užica, iznela je na svetlo dana ratni dnevnik, dokumenta, ličnu prepisku, kao i mnogobrojne predmete koji su bili u vlasništvu najkontroverznije ličnosti Brozove epohe.

Bogatu zaostavštinu Srđa Penezić je početkom prošle godine ustupio Istorijskom arhivu. Materijal spakovan u 21 kutiju otkrio je mnoštvo važnih činjenica, ali i pikanterija iz Krcunovog života.

- Na početku svojih autobiografskih spisa, Krcun se seća početka rata i bombardovanja Beograda. Piše kako je na ulici video nastradalu mlekaricu. Prosuto mleko pomešano s krvlju nesrećne žene, ostavilo je jak utisak na njega. Odatle i naziv izložbe - objasnio je Željko Marković, autor. - Tu su i lovački pribor i jedna karikatura Pjera Križanića naslovljena "Drug Krcun".

Za Užičane, osim što je kontroverzna ličnost koju mnogi krive za progon i stradanje sugrađana koji se nisu priklonili revoluciji, Krcun je i graditelj. Tokom "njegovog vakata" i na njegovo insistiranje, grad je industrijalizovan i modernizovan.

PROČITAJTE JOŠ - Vraćena čast Krcunovoj ljubavi

Krcunov sin Srđa Penezić (Krcun ima troje dece, sinove Srđu, Relju i ćerku Vidu, i sva žive u Americi), prisustvovao je otvaranju izložbe.

- Moj otac je živeo za Užice, stalno je putovao ovamo, a na jednom takvom putovanju je i poginuo - obratio se Penezić užičkoj publici, glasom koji je jedva suzbijao jake emocije.

PJER Križanićev "Drug Krcun"

Istorijski arhiv u Užicu ovom izložbom nije donosio vrednosne sudove o Krcunovoj ličnosti, ali utisak koji postavka ostavlja je da je i Krcun, poput ljudi sa suprotne strane revolucije, bio tragičar, ali je njegova tragedija imala odloženo dejstvo.


PISMA BEZ KURIRA

NAJZANIMLjIVIJI deo građe, ličnu i intimnu prepisku sa suprugom Grozdanom Zinom Belić, nedavno su zajedno objavili Istorijski arhiv Užica i Kompanija "Novosti", pod naslovom "Pisma bez kurira". Knjiga rasvetljava lični odnos supružnika različite nacionalnosti (Zina je bila Hrvatica), kao i atmosferu u kojoj su živeli čelnici tadašnjeg KP.