U RAZMAKU od tri dana, uz pomoć Gogolja, a u inat razdaljini od gotovo 500 kilometara, reditelj Milan Karadžić spojio je Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.

Komedija "Ženidba" ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u koprodukciji SNP i Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, u ponedeljak je izvedena na gračaničkoj pozornici, a večeras će je premijerno videti i publika Srpskog narodnog pozorišta (Scena "Pera Dobrinović, 20 časova).


PROČITAJTE JOŠ:
I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Duboko dirnut emotivnim susretima sa domaćinima u Gračanici gde je njegova predstava izvedena u čast 70. godišnjice tamošnjeg teatra, Karadžić ističe da se tamo vratio posle četiri godine i uočio napredak u sferi kulture, prvenstveno u Kulturnom centru pod upravom "neumornog Živojina Rakočevića".

- Naši ljudi na KiM željni su kulturnih sadržaja, treba da im to priuštimo kad god možemo - kaže, za "Novosti", Karadžić, reditelj i umetnički direktor Pozorišta "Boško Buha". Dodaje da bi bio radostan da ova predstava gostuje i u albanskom pozorištu u Prištini, jer "ako neko može da otopi led među narodima, mogu poslenici kulture".

Za Gogoljevu "Ženidbu" Karadžić se opredelio ponovo, posle tri decenije, jer ovaj komad ima psihološki iznijansirane likove i temu svuda prepoznatljivu.Ismeva licemerje, čežnje za statusom po svaku cenu, brakove koji se sklapaju bez ljubavi...

- Sve te anomalije i dalje su aktuelne i prisutne u svakom, pa i našem društvu i bez obzira na to što je prošlo gotovo 200 godina otkako je komedija napisana, ona je aktuelna i danas. Gogolj je savremeniji od nekih savremenih pisaca - poručuje Karadžić.

Novosađanima će večeras "Ženidbu" igrati: Jelena Orlović, Milena Jakišić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Tamara Tomanović i Branko Babović. Kostime je osmilila Dragica Laušević.


PROČITAJTE JOŠ:
Mihiz - Tijani Grumić

U PRIPREMI "OLIVER TVIST"

U SVOM matičnom pozorištu "Boško Buha" Milan Karadžić uporedo, kako je to inače često do sada činio, priprema Dikensovog "Olivera Tvista." U predstavi je angažovano više od 30 glumaca. Premijera je predviđena za 22. oktobar.