Izložba „Percepcije. Žena po meri društva?“ koja je postavljena u Galeriji Matice srpske, u prve dve nedelje privukla je veliki broj posetilaca. U okviru pratećeg programa ove izložbe predstojećeg petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.

U petak, 12. oktobra u 18.00sati biće održano predavanje Žene kao emancipatorke kulturnog života međuratnog Beogradaprof. drRadine Vučetić, istoričarke. U međuratnom periodu, stari Beograd je uzmicao pred novim sa luksuznim automobilima, ženama obučenim po pariskoj modi i sa umetničkim životom koji je bujao.

To su godine ubrzane emancipacije žena, kada one postaju sve prisutnije i na kulturnoj sceni. U tom procesu sveopšte modernizacije i evropeizacije, veliku ulogu je odigralo Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić”, koje je postalo stožer okupljanja umetnika s područja cele Kraljevine Jugoslavije.

Zahvaljujući ženama iz ovog Udruženja, oranizovane su najznačajnije izložbe u međuratnom periodu, mnogobrojni koncerti i književne večeri, ali i balovi koji i iz današnje perspektive deluju kao čudo avangarde. One su ustajale i protiv lažnog morala i branile Meštrovića i njegovog Pobednika, u trenutku kada je konzervativni Beograd ustao protiv njega. Približavajući publici Stravinskog, Pikasa, Šagala, ili Diksa, ali i najznačajnije jugoslovenske umetnike, i organizujući po prvi put slikarske aukcije i sajmove knjiga kod nas, one su zauvek promenile kulturnu scenu i Beograda i Kraljevine Jugoslavije.

Za najmlađe posetioce će biti organizovane subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati. Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.

U subotu, 13. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Sare Lukas, kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica. Msr Nikola Ivanović, istoričar umetnosti govoriće o radu jedne od najpoznatijih britanskih umetnica današnjice.

Kroz svoje radove ona se na duhovit način bavi rodnim i seksualnim temama i stereotipima.

Nema svoj atelje, a pri izradi fotografija, skulptura i instalacija koristi predmete iz svakodnevnog okruženja – cigarete, nameštaj, hranu, ženske čarape... Sara Lukas je predstavljala Veliku Britaniju na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan. Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' traje do 6. januara 2019.