SMENA na čelu Drame Narodnog pozorišta, odnosno postavljanje reditelja Juga Radivojevića za prvog čoveka ovog sektora umesto dramaturga Željka Hubača, koji je proteklih godina uspešno vodio Dramu - izazvala je popriličan revolt među umetnicima zaposlenim u nacionalnom teatru. Dok sam Hubač, kao dojučerašnji v. d. direktora Drame, ne želi da komentariše odluku upravnika Dejana Savića, sve veći broj glumaca, reditelja i drugih pozorišnih radnika glasno izražava nezadovoljstvo zbog njegovog "sklanjanja", odnosno povratka na staro zaduženje dramaturga teatra.

PROČITAJTE JOŠ - Bura u Narodnom pozorištu: Repertoar (ni)je Sveto pismo?

Glumica Nada Šargin, prvakinja ansambla, smatra da je ne samo nelogično već i neukusno čoveka koji je očigledno umnogome podigao standarde drame - odbaciti, kazniti ga za kvalitet i za uspeh.

PROČITAJTE JOŠ - Narodno pozorište: Ugovor smo potpisali sa magazinom, a ne sa pi-arom

- Duboko me revoltira da čovek koji je kao v. d. donosio uspehe ne bude imenovan na to mesto, da mu ne bude produžen mandat, uprkos tome što je većina eminentnih umetnika, prvaka kuće već ranije pružila nedvosmislenu podršku Hubaču - kaže Nada. - Predato je tada naše pismo upravniku, na sastanku sa upravom smo uveravani da je naš stav uvažen i shvaćen, da bi se sad pokazalo da nismo shvaćeni. Očito je i da je Hubaču "otkazana saradnja" dva dana nakon što je u javnost izneo realnu sliku stanja Drame - jasno je, dakle, da je kažnjen za to što je rekao i za to što je donosio pozorištu uspeh. Neprihvatljivo je, naravno, objašnjenje uprave, koje smenu pravda neophodnošću promene "vizure", jer je upravo Hubačeva "vizura" dovela kuću do velikih uspeha.

Još jedna od glumica koje nose repertoar Narodnog pozorišta, Hana Selimović, slaže se da je obrazloženje uprave "slabo pismeno, bezobrazno i apsurdno" - jer navodi na pomisao da neko želi promenu "vizure" koja je donosila uspeh.

Dejan Savić

- Ovo što se dešava je apsolutno sramotno i ne tiče se samo unutrašnjih poslova institucije Narodnog pozorišta već predstavlja jasan presek stanja društva u kome živimo - ističe Hana. - Čovek koji bi, po rezultatima, trebalo da bude imenovan na neku funkciju, biva smenjen sa nje. Uspeh, dakle, ne znači ništa spram neposluha, mi smo svi osuđeni na ćutanje jer živimo kaznu za slobodnu reč i za dobro činjenje svog posla. Uverena sam da ovo zahteva oštru reakciju svih nas, ne samo iz pozorišta, i da moramo da se ozbiljno suočimo sa pitanjem šta mi to živimo.

Željko Hubač

GATALICA: NADLEŽNOST UPRAVNIKA

PREDSEDNIK upravnog odbora Narodnog pozorišta Aleksandar Gatalica ističe da je sasvim pogrešno uverenje nekih ljudi da UO ima nekakvu ulogu u smenama rukovodstva, koje su u isključivoj nadležnosti upravnika kuće.

- Upravnik jedini ima nadležnosti da smenjuje i postavlja direktore sektora i donosi druge odluke u interesu kuće, i u ovom slučaju Savić je iskoristio svoje statutarne nadležnosti, a verujem i da će se pokazati da njegove odluke jesu na dobrobit pozorišta.