VIM Venders, Kventin Tarantino, Mandela, dalaj-lama, Takeši Kitano, ali i Emir Kusturica i Marina Abramović, samo su neki od umetnika i velikih umova koji u dokumentarcu "Zašto smo kreativni?" reditelja Hermana Vaskea odgovaraju na ovo krucijalno pitanje.

Premijerom ovog izuzetnog ostvarenja 31. januara u "Kombank dvorani" svečano će biti otvoren prvi festival dokumentarnog filma "DOK #1".

Ovaj, po svemu ekskluzivni projekat, Herman Vaske je radio tokom 30 godina karijere, snimajući najintrigantnije svetske umetnike, filozofe i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade, Oskara i drugih visokih svetskih umetničkih priznanja. Projekat je započet intervjuom sa Dejvidom Bovijem, koji se provlači kroz ceo film, a zanimljivo je da su Marina Abramović, Emir Kusturica i slovenački filozof Slavoj Žižek 2002. učestvovali u snimanju Vaskeovog dokumentarnog filma "Balkan spirit".

- Kreativnost znači spajanje dveju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom, i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri - to je moje uverenje. Zašto si kreativan? - moj je moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca, i ono je napokon promenilo moj način gledanja na svet - izjavio je Vaske o svom filmu.

ČETIRI PROGRAMSKE CELINE

Prvo izdanje festivala "DOK #1", tokom četiri dana (do 3. februara), prikazaće angažovane i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije, publika će imati priliku da vidi više od 20 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja raspoređenih u četiri programske celine ("Vrhunci", "Prvi korak", "Na ivici", "Biografije"), a kompletan program će biti objavljen 22. januara. "DOK #1" realizuje se uz podršku "Kombank dvorane", producent festivala je Zero Production, a direktor Igor M. Toholj.