U KLUBU „Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, u utorak je otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja" koja će trajati do nedelje, 24. Februara. Reč je o postavci koja sadrži 18 panoa posvećenih i danas živim uspomenama na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.


Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric iz Srbije a u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova – Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje i Zaječar.


U kreiranju postavke učestvovali su stručni saradnici: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

PROČITAJTE JOŠ: KCNS: Važne su nam kulturne spone


Na svečanom otvaranj u postavke direktor KCNS Bojan Panaotović kazao je da se srpsko – francuski odnosi najpre vezuju za 1918.godinu i slavne pobede na Solunskom frontu.


Često se zaboravlja činjenica da je Jelena Anžujska bila supruga kralja Uroša i da srpsko – francuski odnosi počinju još od srednjeg veka. Takođe, treba naglasiti da i francuska i srpska javnost moraju biti podsećani, ukoliko negujemo kulturu sećanja, na slavno savezništvo iz Prvog svetskog rata, što je rezultiralo pobedom nad silama mraka i destrukcije – rekao je Panaotović.


On je dodao da su Francuska i Srbija, dve prijateljske zemlje i saveznice, i tokom Drugog svetskog rata bile na antifašističkim stranama i da nije bilo suštinskog nerazumevanja sve do 1999. godine i nasilne secesije Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ: Direktor KCNS: Žalosno je da nam deca, pored Tesle i Andrića idole traže na Jutjubu


Direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen zahvalio se domaćinu na gostoprimstvu i dodao da je Novi Sad 14. „stajalište“ , posle Južne i Centralne Srbije, na proputovanju ove izložbe.


– Ideja za izložbu je pošla od konstatacije da zajedničko sećanje na Veliki rat svuda u Srbiji i dalje živi i dalje se prenosi. Mnogo je porodica u Srbiji koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Ovom izložbom želimo da umanjimo asimetriju sećanja, jer, dok je sećanje na Istočni front u Srbiji još uvek živo, u Francuskoj, nažalost, svest o njegovom značaju je umanjena – rekao je Kizen.


Ova izložba, rekao je Kizen, vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918, a mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.


ISTOČNI FRONT


U OKVIRU izložbe, večeras je u bioskopskoj sali KCNS prikazan i dokumentarni film „Istočni front, zaboravljeni front (1915-1919)", koji na svetlost dana iznosi mnoštvo restaurisanih video zapisa nastalih tokom Prvog svetskog rata, koji su čuvani u arhivama Ministarstva odbrane Republike Francuske.


Foto: KCNS