SLAVNA francusko-belgijska rediteljka Anjes Varda (1928) preminula je u petak u Parizu posle kraće bolesti, objavili su svetski mediji. Jedna od najznačajnijih autorki koja je ostavila dubok trag u istoriji kinematografije ostaće upamćena po dokumentarističkom pristupu u svojim filmovima, feminističkoj tematici i društvenoj kritici.

Iako je bila bliska čuvenom francuskom "novom talasu", pripadala je srodnom, eksperimentalnijem pokretu "Leva obala", zajedno sa Margaret Diras, Alenom Robeom Griletom, Krisom Merkerom, Alenom Reneom..., a 1971. bila je i jedna od retkih žena, potpisnica Manifesta 343. Njena ostvarenja "Kleo od 5 do 7", "Vagabond", Jaoquet de Nantes, Le Bonheur, "Anjesine plaže"... ušla su u filmske antologije.

PROČITAJTE JOŠ - Preminuo Draško Ređep: Perom merio epohu

Varda je bila supruga velikog reditelja Žaka Demija, među brojnim priznanjima koje je dobila su venecijanski "Zlatni lav", Gran-pri žirija Berlinala, "Cezar", Legija časti, nagrada u Kanu za životno delo... Bila je najstariji filmski umetnik i prva žena koja je dobila nagradu počasni Oskar 2017. Njen film "Lica, mesta" 2018. bio je nominovan za Oskar u kategoriji dokumentaraca, a kod nas je prikazan na 11. Beldoksu. Na ovogodišnjem Berlinalu predstavila je svoj biografski dokumentarac i poslednji film, Varda by Agnes, koji joj je doneo Počasnu nagradu.