U susret novom izvođenju jedne od najkompleksnijih i najdražih predstava u njenoj karijeri, glumica Nataša Tapušković, za Novosti online, govori o monodrami „Jul“, Ivana Viripajeva, u režiji Tare Manić, čija je premijera publiku ostavila bez daha, a za novo izvođenje, 11. aprila, u UK „Stari grad“ vlada ogromno interesovanje.

Jedan od najintrigantnijih dramskih pisaca savremene ruske drame, Ivan Viripajev, u drami „Jul“ snagom ironije tretira problem izbavljenja običnog čoveka. Onog čoveka koji može biti svako od nas. Pa čak i žena. Zbog toga pisac insistira da glavni lik, Petra, kao i ostale likove, tumači žena.


Petar je sedamdesetogodišnji zločinac, ubica, koji usled požara ostaje socijalno i egzistencijalno ugrožen. Put njegovog izbavljenja biće prožet surovošću, nasiljem, potragom za „njegovom rođenom ludnicom“, kao, možda, jedinim utočištem koje mu pripada.


Kombinovanjem surovosti i nežnosti unutar odnosa tog običnog čoveka prema drugima, Bogu, pa i sebi, Viripajev postavlja glavno pitanje: U kom to trenutku čovek, unutar sistema čiji je deo, postaje žrtva sopstvenog spasenja?

PROČITAJTE JOŠ: DANI KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA U BEOGRADU: Tri velike predstave u tri velika teatra


Dramski tekst je podeljen na dva dela. Prvi opisuje put glavnog junaka iz rodnog sela ka ludnici. Na tom putu, da bi preživeo, Petar mora da ubije, da se odbrani i bude surov, onoliko koliko čovek u nevolji to može ili mora da bude. Drugi deo je istančaniji, podignut na skoro metafizički nivo, što je u predstavi otelotvoreno sredstvima filmskog izraza. Pomereno stanje svesti glavnog junaka predstavljeno je video materijalima koji vrlo precizno prikazuju likove koji mu se javljaju u snu, koji ga opsedaju i od kojih pokušava da se izbavi.

Nataša Tapušković,foto Marijana Janković


Publika je baš dobro primila ovaj, kako je neko rekao, ekstremni komad. U početku su bili začuđeni, pisac je, ipak, neko koga američka kritika pominje kao neverovatnu mešavinu Tarantina i Tarkovskog . Aplauz je bio baš podržavajući, što tumačim kao vetar u leđa daljim izvođenjima i samom životu ove predstave.” utisci su Nataše Tapušković nakon premijere ovog komada.

Nataša Tapušković,foto Marijana Janković


Dramaturg je Dejan Prćić, kostimograf Srđan Perić, direktor fotografije Luka Trajković, montaža Marija Jelušić, šminka Snežana Petković, fotografija Marijana Janković.

Nataša Tapušković,foto Marijana Janković