U KLUBU „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, u utorak uveče je otvorena izložba „78 dana“ Aleksandra Stojanovića, autora i predsednika maketarskog kluba “Dr Vladimir Aleksić” iz Pančeva.

Cilj izložbe je da se kroz makete prikažu vojna oružja i oruđa korišćena u NATO agresiji na našu zemlju 1999. kao i okruženje u kojem se živelo tih teških i tragičnih dana. Ovu izložbu Novosađani mogu da pogledaju do ponedeljka 15. aprila.

Maketarski klub iz Pančeva, koji nosi ime prvog srpskog letača, Vladimira Aleksića, nosilac je projekta “78 dana” – dvadeset godina od bombardovanja. Izložba simbolično sadrži 78 eksponata – 40 maketa vazduhoplova, kopnene tehnike i plovila i 38 predmeta iz tog vremena (razglednice, štampa, knjige, NATO leci, poštanske marke, vojne oznake, delovi uniformi, oznake jedinica i sl.).Autor Stojanović, svojim višedecenijskim iskustvom u oblasti maketarstva, od projekata obeležavanja „100 godina srpskog vazduhoplovstva”, “Iz Pančeva u svet-prvi noćni let”, preko izrada muzejskih maketa, do 200 odličja sa domaćih i međunarodnih takmičenja, prikazao je kako je izgledalo 78 dana pod bombama.– Našom izložbom želeli smo da prikažemo u minijaturi sve ono što nam se dešavalo – kazao je Stojanović dodavši da u Srbiji postoji desetak klubova ovog tipa koji organizuju razna druženja, takmičenja i izložbe.

Postavka je najpre prikazana u Čačku, a posle Novog Sada obići će još nekoliko gradova u Srbiji.