Završna svetkovina ovogodišnjeg 48. Đačkog Vukovog sabora, čije su priredbe počele u ponedeljak u Vukovom domu kulture u Loznici, održana je u subotu u Tršiću, rodnom selu oca naše pismenosti i kulture Vuka Stefanovića Karadžića.

U  Vukovoj spomen školi održano je republičko takmičenje učenika osnovnih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture.

U Muzeju jezika i pisma priređena je radionica "Carstvo jezika", koju vodi Nevena Mitrović, profesor srpskog jezika i predsednca ogranka Vukove zadužbine u Gimnaziji "Vuk Karadžić". U dvorištu Vukove rodne kuće  nastupili su članovi folklorne sekcije tršićke Osnovne škole. U Galeriji, na saborištu, priređena je izložba radova učesnika likovne kolonije i proglašenje najuspešnijih radova.Otvorena je i izložba radova učenika, koji se odnose na stare zanate.

Pročitajte još: 85. VUKOV SABOR: Oda tvorcu pismenosti

 
Posle „Himne Vuku“ Stevana Mokranjca i podizanja saborske zastave i pozdravne reči Dimitrija Pavlova, maturanta lozničke Gimnazije i pobednika republičkog takmičenja iz fizike i Srpske fizičke olimpijade, budućeg studenta Univerziteta Harvard, izvedena je predstava „Veliki odmor“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda u režiji Olje Đorđević, a po tekstu Danice Đorđević.
 
Gosti na predstavi su, posle obilaženja znamenitosti Vukovog rodnog sela, bili učesnici Sverpskog dečjeg sabora, koji je počeo 23. maja i završava se 28 maja. Uživali su u predstavi, ambijentu Tršića, sela gde "najbolje žubori srpski jezik", gostoprimstvu vršnjaka, ali i odrasli iz Jadra, zavičaja naše pismenosti.

Đački Vukov sabor - Foto: V. Mitrić

Ohrabreni uspesima već tradicionalne manifestacije "Radost Evrope", koja je dobila prestižni međunarodni sertifikat za promociju evropskih vrednosti "Festival za Evropu - Evropa za festivale" i koja ove godine obeležava pedeset godina postojanja, Dečji kulturni centar Beograd osmislio je još jednu manifestaciju "Svesrpski dečji sabor", koja bi trebalo da postane još jedno obeležje Beograda i cele naše zemlje.

Ideja je da se jednom godišnje u Beogradu okupe deca iz rasejanja, koja će kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd, upoznati Srbiju kao zemlju svog porekla i pobuditi osećaj pripadnosti srpskom nacionu. Cilj je da deca iz rasejanja nauče i progovore srpski jezik, usvoje ćirilično pismo i upoznaju srpsku istoriju i kulturu.

Pročitajte još: PREDSEDNIK SA DECOM IZ DIJASPORE: Ovo je vaša kuća

Prvi "Svesrpski dečji sabor" održan je u maju  prošle godine pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Pored prilike da učestvuju u posebno osmišljenim kulturno-obrazovnim programima, deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, uzrasta od 10 do 14 godina, ostvarila su jedinstvena prijateljstva sa svojim vršnjacima iz Beograda, boraveći u porodicama učenika beogradskih osnovnih škola.

Svečani koncert održan je u Dečjem kulturnom centru Beograd, kojim je otvorena manifestacija, uz državnu himnu "Bože pravde" i pozdravne reči gospodina Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, koji je ujedno preneo i pozdrav od predsednika Srbije poželevši da ova manifestacija zaživi i da traje. Ostale su nam svetle poruke sa prvog Svesrpskog dečjeg sabora – da srpske dece u Srbiji i svetu bude što više, da neguju osećanje pripadnosti srpskom narodu i čuvaju naš nacionalni i kulturni identitet.

Đački Vukov sabor - Foto: V. Mitrić

Ove godine  pokrovitelj  "Sverpskog dečjeg sabora" je predsednik Republike Srbije, koji ih je u petak primio,  a organizatori su Gradska uprava grada Beograda - Dečji kulturni centar Beograd i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Manifestacija se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U tom periodu u Srbiji će boraviti deca, uzrasta od 10 do 14 godina, iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije.