REMEK-DELO Petra Konjovića, opera "Koštana", doživeće veliki povratak na Veliku scenu Narodnog pozorišta posle punih šest decenija, ovog petka - kada će premijerno biti izvedeno u režiji Juga Radivojevića. Pozorišni reditelj poreklom iz Vranja više puta se ogledao u postavkama dela Bore Stankovića, pa i "Koštane", ali ovo mu je prva operska predstava u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ - „Koštana“ i “Nečista krv” u Narodnom pozorištu

U naslovnoj roli zanosne ciganske pevačice biće promovisane čak četiri naše operske umetnice: dugogodišnja prvakinja Beogradske opere Sofija Pižurica, i tri mlade nade - Aleksandra Jovanović, Mina Gligorić, koju ćemo slušati na premijeri, i Evgenija Jeremić, koja će pevati prvu reprizu.

Ivana Vujić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta, istakla je na konferenciji za novinare da veruje da je uz ovakvu ekipu i predstavu moguće da opera povrati puni sjaj i da planira putovanja koja bi "Koštanu" predstavila i van zemlje.

Prva od četiri soprana, Mina Gligorić, koja će Koštanu zaigrati u petak a potom i 17. juna, kaže da je velika čast i odgovornost posle 60 godina otkriti publici ovo maestralno delo.

- Svi smo se inspirisali Stankovićem, kao i sam Konjović koje je Borino vrhunsko dramsko delo oslikao na poetski način - rekla je Mina, kojoj je najbliže Skerlićevo tumačenje Koštane koja u sebi nosi oganj i lepotu od koje oči oslepe, umetnice sa dušom deteta koja i pored strasti za pevanjem ostaje poštena u čaršijskom smislu reči.

Evgenija Jeremić, koja će pevati prvu reprizu, 15. juna, istakla je da je Konjovićeva muzika svima nama bliska, a da je sama zahvalna celoj ekipi i velikoj Radmili Bakočević, koja je imala privilegiju da radi i sa samim autorom ovog remek-dela.

- Ako mi ne izvodimo svog Konjovića, ko će? - zapitao je prvak Opere Miodrag D. Jovanović, bariton, koji će se (uz Vuka Zekića) predstaviti u ulozi Mitketa, te dodao: - Naša muzika, prekomponovani ritmovi juga Srbije su vrlo atraktivni i za "uho" stranaca, trebalo bi tu muziku predstaviti svetu. Nadam se da će ova velika ekipa sa mnogo mladih umetnika pokazati da zlatni vek opere može da se ponovi i u dvadeset prvom veku.

Pomoćnica reditelja Ana Grigorović istakla je da je rad na "Koštani" velika čast za nju, tim pre što je njeno detinjstvo obeležila istoimena predstava u režiji njenog oca (Bore Grigorovića) koja je imala dve stotine izvođenja na ovoj istoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ - ČETIRI NAŠE OPERSKE DIVE U ULOZI KOŠTANE: Treba probuditi kafanu u sebi

ČOČEČKA IGRA

KOREOGRAF Vladimir Logunov rekao je da poznati segment Konjovićeve opere - Čočečka igra, predstavlja inspirativan zadatak za koreografa.

Upravo u vezi sa Čočečkom igrom se upravnici pozorišta, kako je sama Ivana Vujić otkrila, javila primadona Radmila Bakočević, odmah pošto je objavljeno da će se raditi nova "Koštana" - i sugerisala kako je predstava mnogo efektnija ukoliko se baš sa tom igrom završava.