LEGAT Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci u sredu je bio mesto pravog kulturnog događaja, zahvaljujući lepom gestu organizatora Pula Film festivala. U vitrinu sa priznanjima legendarne glumice, gde je nedostajala njena prva Zlatna arena u karijeri, stigla je replika ove nagrade, koju je Jugoslovenskoj kinoteci svečano predala direktorka Pula Film festivala, Gordana Restović.

Najznačajniju nagradu u oblasti filmske umetnosti u nekadašnjoj Jugoslaviji, Milena Dravić osvojila je 1962, za glavnu ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera, podsetio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, a Gordana Restović je istakla veliko zadovoljstvo što je Pulski festival mogao da pomogne legatu najveće filmske dive, koja je preminula prošle godine.

- Cela priča je započela pre nešto više od godinu dana, kada smo od direktora Srpskog kulturnog centra u Puli Milana Rašula došli do saznanja da je Mileni iz njenog stana, pored nekih drugih stvari, ukradena i prva Zlatna arena. To je pokrenulo inicijativu da Pula Film festival napravi repliku nagrade, što zbog određenih formalnosti nije baš jednostavan put. Poslali smo dopis Ministarstvu kulture Hrvatske, i evo, sada smo ovde, srećni što ćemo Mileninu Zlatnu arenu staviti u njen legat, na njeno upražnjeno mesto - rekla je Restovićeva, ističući da je Pulski festival prošle godine imao veliku čast da ugosti izvanrednu glumicu.

Pročitajte još - SMRT SRPSKE DIVE POTRESLA REGION: Večerala je s Hičkokom, a Lajzi Mineli darovala je srpske opanke

- Milena je u Puli doživela jedno prekrasno priznanje, prepuno gledalište Arene, oko šest hiljada ljudi, ustalo je da je pozdravi ovacijama koje su trajale nekoliko minuta - ona je bila izuzetno srećna, a mi i više od toga, posebno zbog njene divne ličnosti. Upravo zato, moj plan je bio da se Mileni replika Zlatne arene uruči tokom ovog leta, ali su nas nesrećne okolnosti u tome sprečile, pa smo zaključili da su dani kada Jugoslovenska kinoteka obeležava jubilej, sedamdeset godina postojanja, možda najlepši trenutak da damo nagradu koja nedostaje u njenom legatu - istakla je Gordana Restović.

Gordana Restović, Jugoslav Pantelić i Gordan Bakota, Foto N. Skenderija


Pored predstavnika medija, ovom događaju su prisustvovali i brojni predstavnici filmskog i kulturnog establišmenta, među kojima su bili i Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli, reditelji Darko Bajić, Milan Jelić, kritičar Miroljub Vučković...

Milena Dravić u filmu " Prekobrojna"

NOVE ZVEZDE

JUGOSLAV Pantelić je podsetio da Branko Bauer nije naišao na razumevanje filmskih kuća u tadašnjoj državi za snimanje "Prekobrojne", ali da su ljudi u "Avala filmu" prepoznali vrednost ove romantične komedije. Film je snimljen i doživeo je veliki uspeh, a pored toga što je odredio zvezdani put Milene Dravić, lansirao je još dva mlada glumca, takođe buduće zvezde, Ljubišu Samardžića i Borisa Dvornika. O značaju Pulskog festivala u karijeri legendarne glumice govorio je upravnik Arhiva Kinoteke, Aleksandar Saša Erdeljanović, podsećajući da je ona osvojila dve Zlatne i četiri Srebrne arene.

Pročitajte još - Priča o Mileninoj i Gaginoj ljubavi je jedna od najlepših koje ćete čuti

PODSTICAJ KULTURNOJ SARADNjI

SVEČANOSTI u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Gordan Bakota, čijim je obraćanjem i započela primopredaja replike nagrade Zlatna arena. Ističući da mu je čast što ima učešće u ovom događaju, Bakota je rekao da je Milena Dravić diva na koju smo svi ponosni.

- Svi smo je jednako obožavali za njenog života, i lepo je što je Pula prepoznala koliko je bitno obogatiti ovaj prekrasni legat nagradom koju je davno dobila, i koja je pre nekoliko decenija imala ogromno značenje. Ovo je veliki i važan događaj, i neka on bude podsticaj budućoj kulturnoj saradnji Hrvatske i Srbije, a koje će sigurno biti. Mi ćemo zaista dati veliki naglasak na području kulture, posebno u filmskoj industriji, jer je ona budućnost - istakao je Gordan Bakota.