BIOSKOPSKA publika već je imala priliku da pre projekcija filmova, u okviru projekta "Muzej na minut", vidi kratke video-zapise o remek-delima Nadežde Petrović, Save Šumanovića ili sazna detalje o veličanstvenom bronzanom krateru (posudi) iz petog veka pre nove ere, pohranjenom u Narodnom muzeju u Beogradu. Njima će se, zahvaljujući projektu "Digitalna istorija", pridružiti fragmenti filmskih zapisa iz arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti. Projekat je predstavljen u petak u "Kombank dvorani", a nastao je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

- Kultura i umetnost nisu više samo eksponati ili fotografije u monografijama jer korišćenjem savremene tehnologije, kroz bioskopsku mrežu, kulturno nasleđe možemo približiti svakom građaninu Srbije. Tako svi možemo saznati šta je to što baštinimo i što čini naš kulturni identitet - istakao je Dejan Masliković iz Ministarstva kulture.

PROČITAJTE JOŠ - Dom sindikata postaje Kombank dvorana od 27. aprila


Na velikom platnu, kako je objasnio direktor "Kombank dvorane" Igor Stanković, u vinjetama od jednog minuta biće predstavljena umetnička dela i istorijat Kinoteke koja proslavlja 70 godina postojanja.

- Nadam se da će posetioci, pogotovo mlađeg doba, biti zainteresovani da pronađu inspiraciju u istoriji pokretnih slika koje predstavljaju delove slagalice života u Srbiji i u svetu - rekao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

PROČITAJTE JOŠ - Beograd, prestonica filma 


A zahvaljujući beleškama Filmskih novosti, gledaoci će moći da saznaju kako se glumica Sofija Loren provela na Brionima, kako su umetnici Lorens Olivije i Vivijen Li dočekani u Narodnom pozorištu, te kako su "lovci na senzacije" uhvatili iznenadni dolazak reditelja Alfreda Hičkoka u Beograd.

- Ovakav lep i čudan spoj moderne digitalizacije i istorije sećanja nikada ovde nije ranije rađen. Projekcije će u starijima izazavati nostalgiju i izuzetne emocije, a mladima će biti interesantno kada vide koliko neverovatnih ljudi je prošlo ovim prostorima u poslednjih pedeset ili šezdeset godina - uveren je Vladimir Tomčić iz Filmskih novosti.