KRUŠEVAC - Tri puta je aplauzom publika u Kruševačkom pozorištu vraćala glumce predstave “Olivera-kći Miličina”, koja je u ponedeljak uveče premijerno izvedena pred punom salom. Pozorište se sa izvođenjem ovog dela u režiji Vladimira Popadića priključilo obeležavanju 630. godišnjice od Kosovskok boja.

-R ad na ovoj drami bio je posebno interesantan, jer je uključio izuzetne istorijske sličnosti, lepezu impresivnih ljudi, koji ne samo da su bili važni za istoriju i politiku svog vremena, već su bili i fascinatne ličnosti, kneginja Milica, Stefan Lazarević, Olivera, sultan Bajazit, Tamarlan Veliki - napominje režiser Vladimir Popadić, koji je za potrebe predstave, dorađivao originalni tekst Stamena Milovanovića “Olivera”. - Otuda imamo u svakoj sceni sudar dva intelektualna titana, a sama je drama na nivou antičke. Predstavljamo žive ljude sa uzvišenim motivacijama.

Priča o postkosovskom periodu manje je poznata, a lik Olivere, koja je poslata u harem nakon tragičnog poraza 1389. godine sada se osvetljava na jedinstven način.

PROČITAJTE JOŠ - PRETPREMIJERA MJUZIKLA NA BELEFU: Iskušenja iz "Pećine"

- Olivera nije negde u istoriji ostala upamćena kao tako značajna, a moglo bi se reći da je iz drugog plana, njena uloga bila nemala,ogroman uticaj može se videti i iz činjenice da je imala poseban tretman, postala je prva sultanija i s pravom je verovati da je odnos turske imperije prema Srbiji delom njena zasluga - predočava Popadić.

Predstava “Olivera-kći Miličina” donosi priču o onima koji su preživeli Kosovski boj. U pozorištu podvlače da su se trudili da predstave ljude,u pobedama i porazima,veličanstvene u žrtvovanju i u ljubavi.



- Ona je bila mudra,istrajna,hrabra,sa tim osobinama uspela je da se izbori sa svim nedaćama sa kojima se suočavala - kaže Kristina Pajkić, gostujuća glumica iz Šapca, koja igra Oliveru.



Bajazita takođe igra glumac van Kruševca, Đorđe Marković, koji smatra da je autorska ekipa stvorila priču o žrtvovanju.



- Bavili smo se svim vrstama ljubavi,predstavljamo roditeljsku, majčinsku, prijateljsku ljubav,ljubav između mušakrca i žene različitih vera, jer ovo je pomirljiva predstava koja slavi ljubav - kaže Biljana Nikolić, koja se pojavljuje u ulozi mudre vladarke kneginje Milice.


GLUMCI

U PREDSTAVI “Olivera-kći Miličina”, koja će se nači na redovnom repertoaru pozorišta u novoj sezoni, igraju i Marija Gašić (Jefimija),Stevan Zdravić(despot Stefana Lazarević), Nebojša Vranić (Tamerlan), Miloš Cvetković (Simitis), Dragan Marinković (Danilo), Marko Vučkoviću (Beg), Bojan Veljović (Šah-Ruh) i Predragu Milenkoviću (komandir garde). Dramaturgiju su radili Branislav Nedić i Jovan Ristić, scenografiju Nikola Nikolić, kostimografiju Jelena Nikolić, a kompozitor je bio Vasilije Savić.