POVODOM svog jubileja, Jugoslovenska kinoteka najavila je uzbudljiv letnji program, reprezentativan izbor domaće i svetske filmske produkcije iz proteklih 70 godina, koliko i sama postoji.

Do 11. septembra pred publikom će biti 140 filmova - po jedan domaći i strani iz svake godine, od 1949. do danas. Pogram je započeo ostvarenjima "Majka Katina" Nikole Popovića i "Gorki pirinač" Đuzepea de Santisa (iz godine osnivanja Jugoslovenske kinoteke), a tu su i "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića i "Bulevar sumraka" Bilija Vajldera. Tokom vrelog jula i avgusta sledi dugi niz izuzetnih filmova, različitih tema, žanrova i autorskih poetika, među kojima su remek-dela ovdašnje i svetske kinematografije.


PROČITAJTE JOŠ:
Kako je srpski film osvajao svet

Budući da je biran samo po jedan domaći i strani film iz celokupne godišnje produkcije od 1949. do 2019, svaki od njih zaslužuje pažnju - sve do ostvarenja koja su premijeru imala na ovogodišnjem Festu - "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, i američki film "U tuđoj kući" Džejmsa Kenta.

Kao poklon publici povodom jubileja, projekcije domaćih filmova u Sali "Makavejev" od 18 sati su besplatne, a strani filmovi se prikazuju od 20.30.

"Slučaj Makavejev"

"Gorki pirinač"