MINISTARSTVO kulture uvažilo je žalbu reditelja i producenta Borisa Malagurskog na obrazloženje Filmskog centra Srbije kojim je na konkursu za sufinansiranje projekata u kategoriji domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova odbijen njegov film "Težina lanaca 3", i, iz formalnih razloga, vratilo predmet na ponovni postupak.

Malagurski, za "Novosti", kaže da nije bio iznenađen što je njegov novi projekat odbijen, jer "ni njegovi raniji filmovi, uprkos učešću na mnogobrojnim festivalima i prikazivanju na uglednim TV kanalima, nisu imali podršku FCS". Po njegovim rečima, bio je šokiran obrazloženjem.

- Rečeno mi je da sam odbijen iz dva razloga: zbog, kako kažu, "prevelikog težišta na naučno-istraživačkom radu", ali i zato što je moj film "previše društveno angažovan". Ali, ako se film ne bavi naučnim radom i činjenicima onda nije dokumentarni, već fikcija. I primedba o društvenom angažmanu je u suprotnosti sa Uredbom o vrednovanju projekata u kulturi, po kojoj se upravo ohrabruje "predstavljanje duha vremena" i usklađivanje sa opštim interesom - objašnjava reditelj i dodaje: - Ova odluka meni pokazuje da nisu merili kvalitet projekta, već da su odabrani filmovi koji se uklapaju u njihov pogled na svet.

U prva dva dela serijala "Težina lanaca" Malagurski se bavio raspadom SFRJ, a potom kritikom neoliberalnog kapitalizma, dok je tema trećeg nastavka zagađenje životne sredine, GM hrana, štetnosti osiromašenog uranijuma, sa posebnim osvrtom na posledice NATO bombardovanja.

Pročitajte još - Malagurskom ni "mirdita"

- Odbijaju me zbog "previše društvenog angažmana", a FCS je finansirao i filmove koji na najgori način govore o Srbiji. Možda da sam napisao film koji kaže da ovde nema nade, da nikad neće biti bolje, možda bi mi projekat tada bio prihvaćen - kaže Malagurski.

Foto V. Danilov

U Filmskom centru, međutim, podsećaju da o izboru projekata odlučuje nezavisna komisija, a ne FCS i da je konkurs o kome govori autor "Težine lanaca" vraćen kako bi se ispravili neki proceduralni nedostaci.

- Do sada smo davali obrazloženje komisije samo za one projekte koji su prihvaćeni, a ne i za one odbijene. Po preporuci Ministarstva kulture, mora postojati adekvatno obrazloženje za sve učesnike na konkursu, pa su zbog toga u ponovnu proceduru vraćena ukupno četiri konkursa, uz dokumentarni i onaj za dugometražni igrani film, filmove sa nacionalnom temom i konkurs za repertoarski film - rečeno je "Novostima" u Filmskom centru.

Kako nam je saopšteno, već je održana sednica UO FCS na kojoj su urađenje zahtevane dopune i otklonjeni nedostaci, a posle potpisivanja, ispravljena odluka je u četvrtak po podne objavljena na sajtu Filmskog centra.

Pročitajte još - FILM MALAGURSKOG U ARHIVU KONGRESA SAD: Vašington kriv za raspad Jugoslavije

- U "Težini lanaca 3" težište je na naučno-istraživačkom postupku koji je svojstven televizijskom, a ne filmskom mediju, s jedne strane, i s druge - on ne spada u autorski dokumentarac, jer mu je društveni angažman prioritetniji od estetike - navodi se, pored ostalog, u delu Odluke sa obrazloženjem o odbijanju projekta "Težina lanaca 3". Po rečima Malagurskog, ovo objašnjenje identično je onom koje je dobio i prvi put.

PODRŠKA ZA MANjINSKE KOPRODUKCIJE

FILMSKI centar Srbije objavio je rezultate konkursa za sufinansiranje manjinskih koprodukcija, a ovoga puta, po preporuci Ministarstva kulture, osim obrazloženja za 11 podržanih projekata, postoje i ona za 36 odbijenih, što će i ubuduće biti konkursna praksa.

Najviše novca (8,7 miliona dinara) dobio je film "Skriveni ljudi" slovenačkog reditelja Mihe Hočevara, a finansijsku podršku FCS dobila su i ostvarenja Zrinka Ogriste, Petra Oreškovića, Jasmina Durakovića, Ivane Mladenović, Mihaja Sofronea...